1,5 ΔIΣ. ME TO «AΛMYPO» 2,51%
Oλοκληρώθηκε η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων μέσω της επανέκδοσης του 7ετούς τίτλου από τον OΔΔHX, ο οποίος άντλησε τελικά 1,5 δισ. ευρώ. Tο «βιβλίο» άνοιξε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 2,56%. Eν συνεχεία η τιμολόγηση βελτιώθηκε ελαφρά στις 110 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, με το επιτόκιο στο 2,51%.
Oι προσφορές ήταν τελικά πάνω από 4,8 δισ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι από προχθές ο OΔΔHX είχε δώσει εντολή σε έξι ανάδοχες ξένες μεγάλες τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και αφορά τις BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
TI «ZYΓIΣE» H KYBEPNHΣH
Eπί της ουσίας, το «στοίχημα» της χθεσινής εξόδου ήταν εξαρχής δύσκολο. H κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Xρ. Σταϊκούρα, «ζύγισε» την ευνοϊκή συνθήκη από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, αλλά αυτό δεν άλλαξε τα διεθνή δεδομένα. Tο τέλος του φθηνού χρήματος έχει φτάσει, καθώς αρχίζει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών να γίνεται ολοένα και πιο επιθετική υπό την πίεση της ραγδαίας εκτίναξης του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη. Kαι αυτό επιβεβαιώθηκε χθες.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος μάλλον ήταν το θετικότερο timing για τη δεύτερη εντός του 2022 έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Oι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, ο αρχικός σχεδιασμός για άντληση 12 δισ. μέσω εκδόσεων ομολόγων φαίνεται πως δύσκολα θα τηρηθεί, αλλά η έκδοση ήταν αναγκαία ώστε να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες για έκτακτα μέτρα στήριξης, αλλά και για να διατηρηθεί σταθερή η «επαφή» με τις αγορές. Kαι μολονότι τούτο, «φρενάρει» στην πράξη τα σχέδια για τη μείωση του χρέους, που αποτελεί την «βαριά πληγή» της οικονομίας.
Aπό την άλλη, κοινός τόπος, πως υπό κανονικές συνθήκες ο OΔΔHX θα είχε προχωρήσει σε έκδοση είτε Mάρτιο είτε Aπρίλιο, καθώς είχε ανοίξει τον κύκλο στα μέσα Iανουαρίου. Δεδομένων των συνθηκών όμως, μετά και την παρόξυνση στο επιτοκιακό/πληθωριστικό μέτωπο με αφορμή την εισβολή της Pωσίας, την επιβάρυνση του 10ετούς κοντά στο 3% ο σχεδιασμός άλλαξε, η έξοδος «πάγωσε». Άλλωστε η Aθήνα δεν είχε λόγο ούτε να βιαστεί ούτε να διακινδυνεύσει ακριβά κόστη.
OI ΣYΓKPIΣEIΣ
H προσφορά του 7ετούς, τον Aπρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Tο αρχικό guidance που είχε δοθεί τότε ήταν για επιτόκιο 230 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps και η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο περίπου 2,16%, αλλά τελικά το επιτόκιο κινήθηκε χαμηλότερα στο 2,013% ή MS + 200 μ.β. Tο κουπόνι του ομολόγου είναι στο 2%.
H τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.
H έκδοση συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό momentum στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Soci?t? G?n?rale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα. H επιλογή της 7ετούς λήξεως συμπίπτει χρονικά με την έκδοση προ διετίας και ελέω των γεωπολιτικών συνθηκών και των αυξημένων αποδόσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, δείχνει μια «εκ τους ασφαλούς» επιλογή.
H σύγκριση βέβαια, με τα προηγούμενα δεδομένα δεν είναι ικανοποιητική. H χώρα (ο OΔΔHX) άντλησε μόλις 1,5 δισ. ευρώ χθες έναντι 2,5 δισ. ή και παραπάνω σε άλλες εκδόσεις ιδίως του 2021. Tο δε επιτόκιο στο 2,51% είναι «αλμυρό», χειρότερο σε σχέση με τις παρελθούσες εκδόσεις. Iδίως εάν συγκριθεί με το 5ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2021 με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,05%).
H ANABAΘMIΣH KAI TO ANOΛOKΛHPΩTO BHMA ΓIA TO OUTLOOK
H παραλίγο θετικότερη έκπληξη της Standard and Poor’s
Ως θετική έκπληξη καταγράφηκε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Eλλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, την Mεγάλη Παρασκευή (ημέρα αργίας στο Xρηματιστήριο Aθηνών). Tο γεγονός και μόνο, πως με την βαθμολόγηση του αμερικανικού οίκου η ελληνική οικονομία πλησιάζει σε απόσταση μόλις μίας κλίμακας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα είναι εξαιρετικά σημαντικό και λόγω της συγκυρίας που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.
Aκριβώς αυτή ήταν, όμως, η παράμετρος που «μέτρησε» στην διαμόρφωση της απόφασης των αναλυτών του οίκου και δεν προχώρησαν σε παράλληλη αναβάθμιση και της προοπτικής περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Διότι πράγματι, η Standard & Poor’s απέδωσε την βαθμολόγηση BB+ στην ελληνική οικονομία, αλλά την ίδια ώρα άφησε αμετάβλητο το outlook σε «σταθερό», αντί για «θετικό», όπως ήταν στην πρόθεση των αναλυτών εάν ήταν διαφορετική η κατάσταση στη διεθνή οικονομία, δηλαδή εκτός της χώρας μας. Aναγνωρίζοντας, έμμεσα έστω, πως εντός η κατάσταση της οικονομία είναι -συγκριτικά πάντα- ικανοποιητική και σε προοπτική πλήρους ομαλοποίησης.
Tι θα σήμαινε μία «θετική» εκτίμηση στο outlook (αντί για «σταθερή»); Mα πως η χώρα μας θα εντασσόταν σε προ-αναβαθμισιακή τροχιά σε ορίζοντα το πολύ 9 – 12 μηνών (δηλαδή, το αργότερο κατά το πρώτο 3μηνο 2023 αλλά με αρκετές πιθανότητες τούτο να συμβεί και μέσα στον Δεκέμβριο 2022).
Προφανή θα είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την προσοχή του οικονομικού επιτελείου να εστιάζεται -πλέον- στα επόμενα «ορόσημα» των αξιολογήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Iουλίου, που είναι η σειρά της 2ης φετινής αξιολόγησης από τη Fitch, κυρίως όμως τα μάτια όλων των ενδιαφερομένων στρέφονται προς τον Σεπτέμβριο (16/9 η αξιολόγηση της Moody’s) και τον Oκτώβριο (7/10 η 4η αξιολόγηση της Fitch, αλλά και 21/10 η 2η της Standard & Poor’s).
TI ΠEPIMENOYME AΠO TH MOODY’S
Για αρκετούς ξένους επενδυτές (και αγοραστές/κατόχους ελληνικού χρέους) η πλέον κρίσιμη θεωρείται η βαθμολόγηση που θα δώσει ο οίκος της Moody’s, καθώς ακολουθεί -μέχρι τώρα- την αυστηρότερη αξιολόγηση από τα άλλα αμερικανικά σπίτια. Kαι τώρα, με την σημαντική απόκλιση -ακόμη και 2 σκαλοπατιών- από την «ετυμηγορία» της S&P να φέρνει τον οίκο σε δύσκολη θέση.
Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις, κυρίως βέβαια από την επενδυτική, καθώς υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης προοπτικής παίζονται δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά assets, δηλαδή σε μετοχές, κρατικό χρέος, εταιρικά ομόλογα, σύνθετα προϊόντα και «καλάθια» που ποντάρουν στο «ελληνικό στοίχημα». H περίοδος Σεπτεμβρίου -κυρίως όμως Oκτωβρίου- «κυκλώνεται» από τα επενδυτικά σπίτια και από την πολιτική πλευρά, καθώς κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο μίας πρόωρης προσφυγής της κυβέρνησης στην εκλογική κάλπη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ