Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο, «ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς ιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη», αναφέρει τουπουργείο Υγείας.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο, με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των τοπικών δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον, και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.
Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι: α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
δ) ιδιώτης ιατρός.
Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον, και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.
Όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό, αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.
Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.
Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.
Eνεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ.
Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.
Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.
Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων.
Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.
Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου νοσοκομείου.