Η Ρωσία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τις νεοαποικιακέςφιλοδοξίες της και να επιμείνει σε μια ισότιμη προσέγγιση προς τα έθνη των Δυτικών Βαλκανίων που θα βασίζεται στον σεβασμό, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφσύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Ο Ζάιτσεφ έλαβε ως αφορμή, μεταδίδει το Reuters, τη δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη» και πρόκειται να γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κάνουν μη δεσμευτικές δηλώσεις για να γλυκαθούν οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι όμως απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τη στασιμότητα της διαδικασίας προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Ζάιτσεφ. «Το πιο λυπηρό είναι ότι η Γερμανία και μια σειρά από άλλες χώρες της ΕΕ, που φαίνεται να έχουν ξεχάσει τα διδάγματα της ιστορίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια ως ζώνη των αποκλειστικών γεωπολιτικών τους συμφερόντων, σαν να αποτελούν την πίσω αυλή τους. Την ίδια στιγμή, κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει τις δικές της σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη».
Η Μόσχα, δήλωσε ο ίδιος, έχει επανειλημμένα καταδικάσει «τις άθλιες πρακτικές» της ΕΕ να εκμεταλλεύονται τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των χωρών της περιοχής και να προχωρούν σε «κατάφωρους εκβιασμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό, συμπιέζοντας επενδύσεις» χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. «Με το πρόσχημα ότι ακολουθούν την πολιτική των Βρυξελλών, οι βαλκανικές χώρες αναγκάζονται να υποστηρίξουν τις αντιρωσικές κυρώσεις και βρίσκονται μπροστά σε μια τεχνητή επιλογή: είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε με τη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι η ατζέντα των Βρυξελλών αγνοεί τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία και τις ιστορικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες των χωρών, που τρέμουν την «απώλεια της κυριαρχίας τους» και φοβούνται να ασκήσουν το «δικαίωμά τους σε μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη πολιτική».
«Και κυρίως, κανείς δεν τους εγγυάται την ένταξη στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον», τόνισε. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τις νεοαποικιακές φιλοδοξίες της και να επιμείνει στην προσέγγιση που βασίζεται στην ισότητα και τον σεβασμό και προς τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων».