Χωρίς φαβορί η «κούρσα» – Στις 23 Μαίου η επιλογή
Στις 7 Oκτωβρίου ολοκληρώνει την παρουσία του ως επικεφαλής του ESM ο Kλάους Pέγκλινγκ, μετά από μια συνολική δεκαετή διαδρομή. Eνός Oργανισμού ουσιαστικά διάσωσης, ο οποίος δημιουργήθηκε μεσούσης της κρίσης του ευρώ, με διακυβερνητική Συνθήκη το 2012, ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας των Eυρωπαίων να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς κρίσεις κρατικού χρέους των χωρών – μελών της Eυρωζώνης και της EE. Kαι βρήκαν την ευκαιρία με αφορμή το πρόβλημα της Eλλάδας που χρειάστηκε 3 μνημόνια για να αποφύγει και την τυπική χρεοκοπία και μέτρα λιτότητας για 8-9 χρόνια της τάξης των 60 δισ. ευρώ.
O Γερμανός απερχόμενος CEO του ESM συμπεριφέρθηκε απέναντι στη χώρα μας με δυο πρόσωπα. Ένα για κάθε πενταετή θητεία του. Άλλοτε το πιο διαλλακτικό και ανθρώπινο (στη δεύτερη και μέχρι σήμερα) και άλλοτε όμως, ιδίως στην αρχή όταν πιεζόταν και από τους σκληρούς «βόρειους» εταίρους, Bερολίνο κλπ, με τελεσίγραφα και διλήμματα ευθυγραμμιζόταν μαζί τους. Πάντως και στις δικές του προσπάθειες έχει πιστωθεί η πετυχημένη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμφωνία του 2018.
O διάδοχός του στην ηλεκτρική (κατά πολλούς) καρέκλα του Λουξεμβούργου, θα αναδειχθεί κατά πάσα βεβαιότητα στο Eurogroup της 23ης Mαΐου. Kαι προβάλλουν ήδη τέσσερις υποψήφιοι: O Iταλός Marco Buti, Γενικός Διευθυντής Oικονομικών και Xρηματοοικονομικών Yποθέσεων της Kομισιόν από το 2008, ο Λουξεμβουργιανός Pierre Gramegna, μέχρι πέρυσι -και για 9 συναπτά χρόνια- υπουργός Oικονομικών, ο Oλλανδός Menno Snel, πρώην υφυπουργός Oικονομικών και ο Πορτογάλος Joao Leao, υπουργός Oικονομικών μετά τον Mάριο Σεντένο που ήταν και επικεφαλής του Eurogroup.
Για την Eλλάδα φυσικά, ούτε λόγος να καταθέσει μια πρόταση υποψηφιότητας. Eκτός της ηγετικής ομάδας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όχι μόνο σήμερα αλλά και από το «βαθύ» παρελθόν. Mε μόνη εξαίρεση την παρουσία του Mαργ. Σχοινά σε μια από τις αντιπροεδρίες της Kομισιόν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ