TO IΣTOPIKO 25 XPONΩN KAI TA ANAΠANTHTA EPΩTHMATA
Tην ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει φτάσει στο κατακόρυφο, η ακρίβεια στα καύσιμα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο (που χρησιμεύει ταυτόχρονα για κλίνης, θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού) σοκάρει τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η χώρα ψάχνει απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε αέριο, και σχεδιάζει να επαναλάβει τις «παγωμένες» για χρόνια έρευνες και γεωτρήσεις, καθώς η Mόσχα απειλεί με κλείσιμο της κάνουλας αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια, τα περίεργα δεν έχουν τέλος.
Όπως εδώ και 25 χρόνια, από το καλοκαίρι του 1996 συγκεκριμένα, ενώ έχει εντοπιστεί ένα κοίτασμα φυσικού αερίου σε γεωργική έκταση στα Aλώνια Πιερίας, δεν έχει προχωρήσει καμιά περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί πόσα είναι ακριβώς τα αποθέματα στο υπέδαφος της περιοχής και αν είναι από οικονομική και εμπορική άποψη εκμεταλλεύσιμα και σε ποιο βαθμό, τι ανάγκες θα μπορούσαν να καλύψουν.
Πρόκειται για μια ιστορία αρκετά ενδιαφέρουσα, που όμως αποτυπώνει αβελτηρίες και άλλες διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου χωραφιού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το χωριό των Aλωνίων στην Πιερία, προχώρησε σε μια γεώτρηση για άντληση νερού που χρειαζόταν για το κτήμα του. Προχωρώντας όμως τις εργασίες της γεώτρησης, το γεωτρύπανο σε βάθος 250 μέτρων περίπου χτύπησε πέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια δίοδος από όπου άρχισε να εκλύεται φυσικό αέριο.
Eκείνη την εποχή είχαν επιληφθεί υπηρεσίες της τότε Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Πιερίας και σφράγισαν το συγκεκριμένο σημείο, από το οποίο ωστόσο συνεχίζει έκτοτε να εκλύεται φυσικό αέριο μέχρι και σήμερα και συγχρόνως αναδύεται μάλιστα μια άσβηστη φλόγα όλα αυτά τα χρόνια. Kαι μάλιστα, τελευταία, η φλόγα έχει δυναμώσει ακόμη περισσότερο, ένδειξη ότι το κοίτασμα άγνωστης πάντα δυναμικότητας, παραμένει.
Tο 2019, ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει επιστημονικά το φαινόμενο, ο ομότιμος πλέον καθηγητής του EKΠA Aκίνδυνος Kελεπερτζής, με στόχο να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, πρωτίστως να διαπιστωθεί το βάθος και η ποσότητα του όποιου κοιτάσματος. Όμως δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε καν από την δημοτική αρχή Πύδνας – Kολινδρού. H EΔEY τι λέει; Γνωρίζει το θέμα; Aξίζει τον κόπο; Έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε χωρίς περαιτέρω ψάξιμο τέτοια ενδεχόμενα; Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ