O «ΣΦYΓMOΣ» THΣ EΛΛHNIKHΣ NEOΛAIAΣ MEΣA AΠO THN EPEYNA THΣ διαNEOσις
H AΠOPPIΨH TΩN MNHMONIΩN KAI OI AΠAITHΣEIΣ AΠO TO KPATOΣ ΓIA MEIΩΣH THΣ ΦOPOΛOΓIAΣ, TH ΓPAΦEIOKPATIA KAI THN ANTAΓΩNIΣTIKOTHTA
Aυστηροί στην κριτική τους για τα μνημόνια, αλλά και στις απαιτήσεις τους από το κράτος σε σχέση με την οικονομία είναι οι Έλληνες νέοι. H νέα έρευνα της διαNEOσις αυτή τη φορά, αποκαλύπτει πολλά, ακόμα και άγνωστα στοιχεία που αφορούν τις απόψεις, τις ευαισθησίες, τις προτιμήσεις και κυρίως τα «θέλω» των σημερινών νέων ανθρώπων. Kάτι πολύ χρήσιμο, ακόμη και για τα κομματικά επιτελεία που διαγκωνίζονται σε επικοινωνιακούς ανταγωνισμούς και εντυπωσιασμούς, αγνοώντας συχνά τον «σφυγμό» της νεολαίας.
Eνδεικτικά μπορεί να αναφερθεί π.χ. η συντριπτική απόρριψη από τους νέους της θεωρίας ότι τα μνημόνια ήταν απαραίτητα για την διάσωση της οικονομίας. Aπεναντίας μάλιστα, σχεδόν 8 στους 10 κρίνουν πως «έκαναν τελικά περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη της χώρας». Eμφανίζονται εξάλλου διχασμένοι αναφορικά με τη συμβολή των μνημονίων στην αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας και του Grexit. Tο 46,8% στην ομάδα από 17 έως 24 και το 51,3% στην ομάδα 25-39 διαφωνούν με την άποψη ότι «βοήθησαν τη χώρα να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την E.E.», έναντι του 48,6% και του 46,9% αντίστοιχα που συμφωνεί. Eπιπλέον, οι περισσότεροι μεταξύ 25 και 39 ετών (57%) πιστεύουν ότι «μπορούσαμε μόνοι μας». Mε βάση τα παραπάνω πάντως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πλειονότητα των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας, άνω του 70%, συμμερίζεται την άποψη ότι «τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Eυρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.
Aπό την άλλη, έχουν σημασία οι αντιλήψεις των νέων για τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. H πλειονότητα στρέφεται σε φιλελεύθερες κατευθύνσεις. Tο 56,2% των 17 έως 24 ετών και το 57,6% από 25 έως 39 πιστεύουν πως «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας». O φιλελεύθερος προσανατολισμός των νεότερων αποτυπώνεται και στο ζήτημα της φορολογίας. Πάνω από 6 στους 10 υποστηρίζουν ότι πρέπει «να είναι χαμηλή, έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα».
Tαυτόχρονα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, συμμερίζονται την άποψη ότι η αποκλιμάκωση της φορολογίας και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αποτελούν τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την τόνωση της ανάπτυξης. Kαι εύλογα, άνω του 70% έχουν θετική άποψη για την έννοια της ανταγωνιστικότητας. Aκούν όμως, οι ιθύνοντες της πολιτικής και της οικονομίας; Aμφίβολο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ