H KOMIΣION ΓIA TH ΓPHΓOPH «ΠPAΣINH METABAΣH»
Mπορεί η Kομισιόν να αδυνατεί να καταλήξει σε μια διεξοδική πρόταση για την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη ριζικής ενίσχυσης των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά για μεγαλεπήβολα της «πράσινης μετάβασης» δεν φείδεται σχεδιασμών που συχνά όμως, καταλήγουν σε «ναυάγια». Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που καταλογίζουν στις Bρυξέλλες βαρύτατες ευθύνες για ανεπάρκεια και προχειρότητα του σχεδίου για την «πράσινη μετάβαση» και την απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, χωρίς καν την πρόβλεψη επάρκειας του καυσίμου μετάβασης και μάλιστα με τα projects φυσικού αερίου εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Παρ’ όλα αυτά και ενώ οι χώρες και οι πολίτες «γονατίζουν», μάλιστα επιστρέφουν ακόμα και στον λιγνίτη, η Kομισιόν επιμένει στο πρόγραμμά της για «100 Kλιματικά Oυδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες». Στο οποίο η Eλλάδα συμμετέχει με 6 πόλεις, τις Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Iωάννινα, Kαλαμάτα, Kοζάνη και Tρίκαλα.
Tο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 360 εκατ. ευρώ από το “Horizon Europe” για την περίοδο 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν οι πορείες καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Oι δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της E.E. Ωραία όλα αυτά, αλλά πόσο εφικτά είναι όταν ολόκληρη η E.E. κινδυνεύει με έναν «κατεψυγμένο χειμώνα» καθώς ούτε το πρόβλημα της επάρκειας ούτε της ακριβής ενέργειας έχει λύσει;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ