Aντιδράσεις για το Chapter 11 της εταιρίας του κουνιάδου του Mαρινάκη
«Πυρ ομαδόν» από τις τράπεζες κατά της Omega Navigation του Γιώργου Κασσιώτη.
Από τον Ιούλιο ακόμη που η ναυτιλιακή εταιρία του κουνιάδου του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη αιτήθηκε την ένταξή της στο αμερικανικό… άρθρο 99 (Chapter 11) και μετά από τις αλλεπάλληλες δικαστικές επιτυχίες της να παραμείνει υπό δικαστική επιτήρηση και προστασία από τους πιστωτές της, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν «κηρύξει τον πόλεμο» εναντίον της.
Σύμφωνα με την ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds, η HSH Nordbank, η οποία έχει εκδώσει δάνεια υψηλότερης εξασφαλίσεως και οι NIBC και BTMU Capital με τίτλους χαμηλότερης εξασφάλισης με… μια φωνή τάσσονται ενάντια στην προσπάθεια του Έλληνα εφοπλιστή να παρατείνει το «αποκλειστικό του δικαίωμα» στην αναδιάρθρωση, με ορισμένους εκπροσώπους τους να τονίζουν χαρακτηριστικά πως «η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου και παραμονή υπό δικαστική προστασία δεν δείχνει αξιοπιστία».
Σχεδόν δύο βδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ακρόαση της 28ης Νοεμβρίου, όπου ο Γιώργος Κασσιώτης και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να πείσουν τις δικαστικές αρχές για το σχέδιο οικονομικής αναγέννησης της Omega Navigation και κατά την οποία θα κριθεί αν η ναυτιλιακή εταιρία, η οποία μετρά έξι χρόνια ζωής και διαχειρίζεται έναν στόλο 15 πλοίων, θα παραμείνει υπό την προστασία του Chapter 11 ή, όπως ελπίζουν οι πιστωτές της, θα απορριφθεί το αίτημά της ή θα μετατραπεί σε ένταξη στο Chapter 7, τα βλέμματα του ναυτιλιακού και τραπεζικού κόσμου είναι στραμμένα προς την κρίσιμη αυτή ημερομηνία.
Το διακύβευμα άλλωστε και για τις δύο πλευρές είναι μεγάλο. Για τη μεν ελληνική εταιρία για να δει αν θα… σωθεί και θα προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, προσδοκώντας μια γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς, για τις δε πιστώτριες τράπεζες ποιο και πόσο θα είναι το πλήγμα τους από την στιγμή που στα χαρτοφυλάκιά τους διαθέτουν δάνεια εισηγμένων ναυτιλιακών ομίλων, πολλοί εκ των οποίων «φλερτάρουν» με το αμερικανικό άρθρο 99. Αν στο τέλος Νοέμβρη το δικαστήριο του Χιούστον ταχθεί ενάντια στην Omega, τότε η εταιρεία θα βρεθεί υπό τον έλεγχο των πιστωτών της.
Οι τρεις επιλογές
Οι «δρόμοι» που έχουν οι τράπεζες αυτή την στιγμή στην περίπτωση της Omega Navigation είναι τρεις.
Μπορούν πρώτον, να επιλέξουν την… διαδρομή της δικαστικής αντιπαράθεσης, ο οποίος έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, μεγάλα κόστη και χρονική διάρκεια που διαβρώνει την αξία των πλοίων που έχουν ως εξασφάλιση στις περισσότερες περιπτώσεις.
2) Να συμφωνήσουν με την επιχείρηση, ρύθμιση με περιόδους χάριτος ή και απομείωση της αξίας του υπολοίπου της οφειλής και
3) να πουλήσουν μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου στα ολοένα και περισσότερα ενδιαφερόμενα hedge funds παίρνοντας την επιβάρυνση από την διαγραφή του υπολοίπου, αλλά αποφεύγοντας την διαγραφή ολόκληρης της μη εξυπηρετούμενης απειλής.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους τραπεζίτες είναι η ευκολία με την οποία όλο και περισσότερες εταιρίες υπάγονται στο chapter 11 με την έγκριση των δικαστηρίων των ΗΠΑ που σημαίνει ότι μελλοντικά θα αλλάξει και η συμπεριφορά τους ως προς την χορήγηση των δανείων.
Η υπόθεση της Omega πάντως, αποτελεί ένα από τα βαρόμετρα των εξελίξεων για την σχέση των ναυτιλιακών με τις πιστώτριες τράπεζες.
Η κόντρα
Η κόντρα του Γιώργου Κασσιώτη με τις πιστώτριες τράπεζες ξεκίνησε προτού προσφύγει στο Chapter 11, όταν δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία μαζί τους πριν από τέσσερις μήνες, για την αναδιάρθρωση των χρεών της, ύψους 359,5 εκατ. δολαρίων.
Από τότε ο διευθύνων σύμβουλος της Omega, ο οποίος από το 2005 οπότε και ίδρυσε την εταιρεία του, είχε την στήριξη τόσο του θείου του, γνωστού πλοιοκτήτη Αντώνη Κομνηνού, αλλά και του γαμπρού του, Βαγγέλη Μαρινάκη, συχνά αναφερόταν στην αδιαλλαξία των πιστωτών, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και αμέσως κίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους.
Η κρίση για την εταιρεία ξεκίνησε στο τέλος του 2009, οπότε και με ανακοίνωσή της παραδέχτηκε πως παραβίασε τους χρηματοπιστωτικούς όρους των δανείων της, αθετώντας τις συμφωνίες πληρωμών. Τότε οι κάτοχοι τίτλων χαμηλότερης εξασφάλισης δεν κίνησαν διαδικασίες απαίτησης των κεφαλαίων τους. Όμως, τον τελευταίο χρόνο ο κουνιάδος του Μαρινάκη βρισκόταν σε έναν διαρκή κύκλο επαφών με τις τράπεζες για την παράταση της διάρκειας των ομολογιακών δανείων της που ωρίμαζαν τον Απρίλιο του 2011. Πέντε φορές μέχρι τότε τα κατάφερε και πήρε μικρές παρατάσεις ζωής. Την έκτη όμως, οι συζητήσεις δεν ευδοκίμησαν και έκανε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.