Μήνυμα το έστειλε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και μέλος της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν για το μέλλον αλλά και για την πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα από την Ελλάδα ζητά τυφλή υποταγή.
Ζήτησε περισσότερη πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις και λιγότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Γερμανός τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ διακινδυνεύει την αξιοπιστία της με τη συνέχιση «ανορθόδοξων» μέτρων όπως η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων ή η απομάκρυνση από το στόχο διατήρησης του πληθωρισμού κάτω από το 2%.
«Η άσκηση νομισματικής πολιτικής για σκοπούς δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να τελειώσει» διεμήνυσε για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να διαφυλαχθεί η σταθερότητα μιας νομισματικής ένωσης με την παραβίαση του κανονιστικού της πλαισίου.
Ο ίδιος κάλεσε τις αποκλίνουσες από το δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης χώρες να επισπεύσουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων «εξυγίανσης» των δημοσιονομικών που περιλαμβάνουν μείωση δημοσίων δαπανών.
Για Ελλάδα
Την πιο εντυπωσιακή ορολογία επεφύλασσε για την Ελλάδα ζητώντας από την κυβέρνηση «να εμμείνει και να υπακούσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο παροχής βοήθειας από τους οικονομικούς της εταίρους».
«Το PSI (συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους) μπορεί να φαίνεται ως μια εύκολη διέξοδος σε ενδογενή προβλήματα» δήλωσε. Πρόσθεσε όμως ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρέους που προτείνεται «διευκολύνει τη χώρα να κερδίσει χρόνο αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει» την υποχρέωση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με την Ιταλία εμφανίστηκε λιγότερο ανήσυχος δηλώνοντας ότι η Ρώμη «μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τις δυσκολίες» παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού από τις αγορές βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.