Ανεβαίνει ο πολιτικός πυρετός στη γειτονική Ιταλία η οποία είναι πλέον στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης η οποία πάιρνει πλέον διαστάσεις ντόμινο στις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στον Μάριο Μόντι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εν συγκρίσει με την ίδια διαδικασία που έγινε και στη χώρα μας. Ωστόσο παρά την υπόσχεση του κ. Μόντι να δράσει «επειγόντως» οι ισορροπίες συνεχίζουν να παραμένουν ιδιαίτερα λεπτές.
Ο Λαός της Ελευθερίας (PDL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται πως θα ζητήσουν παραχωρήσεις, προκειμένου να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση.
Το PDL «θα ακολουθήσει εποικοδομητική προσέγγιση, εφόσον υπάρξει συζήτηση για τις πολιτικές προτάσεις και για τη δομή της κυβέρνησης» δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα με κλειστά τα μάτια».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι δεν θα έχει καμία συνάντηση με τον Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Ουμπέρτο Μπόσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και ότι θα στηρίξει μεμονωμένα μέτρα.
Οι διαβουλεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη με τον κ. Μόντι να χαρακτηρίζει τις πρώτες επαφές «εποικοδομητικές», λέγοντας ότι «οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά με αίσθημα υπευθυνότητας και συνοχής».
Αν και παραδέχθηκε ότι χρειάζονται γρήγορες κινήσεις, ο «Σούπερ Μάριο» Μόντι δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να συγκεντρώσει μια δυνατή ομάδα, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι αγορές θα το κατανοήσουν αυτό και πως «θα συγκρατήσουν την ανυπομονησία τους».
Ο Μόντι αναμένεται να εστιάσει σε μέτρα για την ανάπτυξη και την εξυγίανση της δημόσιας οικονομίας αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση των σπρεντ που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τρεις κύριες κατευθυντήριες γραμμές, αφορούν την επιβολή φόρου επί της συνολικής περιουσίας και των απολαβών, φόρου ακινήτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τη Δευτέρα το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών κατά τη δημοπρασία 5ετών ιταλικών ομολόγων.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό δημόσιο άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ (όσο ήταν και ο στόχος) με επιτόκιο 6,29%, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1997. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 13 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,32%.