Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορίζοντας τις απώλειες στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τον ασιατικό ρυθμό, αφού τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν ισχυρά κέρδη, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια της. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στα πενταετή δάνεια κατά 15 μονάδες βάσης, στο 4,45% από 4,6%, σε μία κίνηση για την τόνωση της ανάπτυξης, αφού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το επιτόκιο στα δάνεια ενός έτους παρέμεινε αμετάβλητο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,73% στις 431,10 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σκαρφαλώνουν 2% και να ηγούνται των κερδών. Σε εβδομάδιαία βάση, οι ευρωαγορές έκλεισαν στο “κόκκινο” με πτώση 1,3%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,72% στις 13.981,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 6.285,24 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άλμα 1,19% σκαρφάλωσε στις 7.389,98 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 24.195 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,93% στις 8.484,50.
Στις επιμέρους μετοχές, η δανέζικη Rockwool International σημείωσε άνοδο 8% και βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ στον πυθμένα του δείκτη, η ελβετική εταιρεία ειδών πολυτελείας Richemont σημείωσε “βουτιά” 13%.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της πολεμικής σύγκρουσης που έχουν οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές ράλι τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ουκρανία θα αποτελούσε κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν 33,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Στη Βρετανία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερ, οι όγκοι των πωλήσεων λιανικής αυξήθηκαν 1,4% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν κατά 0,3%.