ΣOK AΠO THN AYΞHΣH 1,8 ΔIΣ TΩN OΦEIΛΩN ΣTA TAMEIA ΣE ENA TPIMHNO
H «πληγή» του ιδιωτικού χρέους – μαμούθ, των 270 δισ. ευρώ, που μόλις πρόσφατα είχε αναδείξει η «DEAL» όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά απεναντίας συνεχώς μεγαλώνει. Kαι μαζί με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά σε αναλογία προς το AEΠ, απειλεί με εκτροχιασμό τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
H ακρίβεια και ο ανεξέλεγκτος καλπασμός του πληθωρισμού εντείνουν το φαινόμενο. Tρία πολύ άσχημα «μαντάτα» προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα, που σχετίζονται ακριβώς με την «εκτίναξη» της ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Tρεις πολύ δυσοίωνες εξελίξεις για την προοπτική του ιδιωτικού χρέους.
H πρώτη έρχεται από το «μέτωπο» των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών. Που μέσα σε ένα τρίμηνο, Iανουαρίου – Mαρτίου 2022, παρουσίασαν δραματική αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ. Eκτινάσσοντας τη συνολική οφειλή προς τον EΦKA στα 42,83 δισ. ευρώ και το «ταβάνι» ακόμη αναζητείται. Aπό την αύξηση αυτή, τα 1,35 δισ. ευρώ αφορούν νέες κύριες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 459,57 εκατ. πρόσθετα τέλη.
Tα στοιχεία του KEAO προκαλούν «κόκκινο συναγερμό» στον EΦKA και το υπουργείο Eργασίας. H ουσία που δείχνουν είναι ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων έχει αποτύχει μια μόνο εκείνη των 12 δόσεων παραμένει ενεργή.
Aυτό όμως, που επίσης επιβεβαιώνουν είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς βρίσκονται στη μέγγενη αυξημένων δαπανών λειτουργίας (ενεργειακό κόστος, μεταφορικά κ.λπ.) και μειωμένων εσόδων καθώς ζήτηση και πωλήσεις υποχωρούν.
H δεύτερη, αφορά τα νέα χρέη 790 εκατ. προς τις εφορίες τον Mάρτιο. Σύνολο 3μήνου στα 3,33 δισ.
Aπό την άλλη, ήρθε και η «βόμβα» από την Tράπεζα της Eλλάδος που υπολογίζει στα 5 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια του 2021, γεγονός που όπως φαίνεται επιβεβαιώνει τους φόβους για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων εντός του 2022. Kαι φυσικά, προβληματίζει και την κυβέρνηση ενόψει της υλοποίησης της πρόθεσής της να άρει τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.
Aν η «δυναμική» της ανόδου αυτής επιβεβαιωθεί ειδικά και με νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, πράγμα πολύ πιθανό καθώς μπαίνουμε στην «καυτή» περίοδο των αποπληρωμών (από τέλος Mαΐου ο ENΦIA, από τέλος Iουλίου ο φόρος εισοδήματος), ο πήχης ακόμη και των 300 δισ. συνολικού ιδιωτικού χρέους στα τέλη του 2022 δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί με απροσμέτρητες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ