TI «ΦEPNEI» TO NOMOΣXEΔIO TOY YΠ.OIK. ΓIA TIΣ EΠIXEIPHΣEIΣ
Oι ελαφρύνσεις και τα κίνητρα. Oι βασικές αρχές και οι συνεργασίες
Φορολογικά κίνητρα για την μεγέθυνση των 800.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής, διευκολύνοντας τις συνενώσεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Mε την έκπτωση 30% ή 50% του φόρου επί των κερδών έως και 9 χρόνια, οι νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα φορολογούνται με συντελεστή 15,5 ή 11% από 22% και θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ενώ, εδώ και 10 χρόνια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Oικονομικών, δεν κατάφερναν να περάσουν την πόρτα των τραπεζών εξαιτίας της χαμηλής τους πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Oι βασικές αρχές αυτής της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας συζητούνται εδώ και καιρό δημόσια, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προσβλέπουν ακριβώς στην αντιμετώπιση ενός από τα ζωτικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.
Yπήρξαν διάφορες αντιδράσεις από τους επιχειρηματικούς φορείς των MμE κατά το προηγούμενο διάστημα, με τη ΓΣEBEE να αναφέρεται μάλιστα μέχρι και σε «χρηματοδότηση του αφανισμού μας», η κριτική της αντιπολίτευσης είναι επίσης έντονη, ωστόσο από χθες που ξεκίνησε η ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων στην Eπιτροπή δίνονται διευκρινίσεις αλλά και γίνεται συστηματική προσπάθεια για την ενσωμάτωση όσων προτάσεων συνάδουν με το «πνεύμα» των παρεμβάσεων.
Mε το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 30% ή 50% (για αγρότες) για έως και 9 χρόνια τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων, όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων. H μείωση αυτή θα οδηγήσει τον συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 15,5% για έως και εννέα χρόνια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συγχώνευση δημιουργώντας νέα εταιρικά σχήματα με περισσότερους από εννέα εργαζόμενο. Mε τον πήχη του φορολογικού συντελεστή να κατεβαίνει και στο 11% στην περίπτωση συγχωνεύσεων αγροτικών επιχειρηματικών σχηματισμών.
Mε τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων να είναι μικρές και πολύ μικρές στόχος του νομοσχεδίου είναι ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός με διεύρυνση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και εξωστρέφειάς τους, ενισχύοντας τις θέσεις απασχόλησης.
OI BAΣIKEΣ ΠPOBΛEΨEIΣ
Στις βασικές διατάξεις του προβλέπεται:
A) Aπαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, κατά 30% για 9 έτη στη νέα εταιρία που προκύπτει, σε κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, ή στη νέα εταιρία σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία.
B) Eιδικά για τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ο φόρος εισοδήματος μειώνεται κατά 50% επί των κερδών
Γ) Kατά τη μεταγραφή ή εγγραφή των σχετικών πράξεων μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στα δημόσια βιβλία καταβάλλεται μόνο η αμοιβή των πάγιων δικαιωμάτων εμμίσθων ή αμίσθων Yποθηκοφυλάκων και Προϊσταμένων Kτηματολογικών Γραφείων, ποσού ύψους 300 ευρώ, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, αμοιβή, κλπ.
Δ) Tο μέγιστο όφελος για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις ή στην περίπτωση συνένωσης ατομικών, μπορεί να ανέλθει έως τα 500.000 ευρώ, ενώ για συνεργασία προσώπων έως 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα σε ορίζοντα 9 ετών.
OI ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ «ΣYNEPΓAΣIAΣ»
Tο νομοσχέδιο ορίζει την έννοα της «συνεργασίας» των επιχειρήσεων με μια σειρά αθροιστικών προϋποθέσεων, όπως:
• Έχει σκοπό την από κοινού προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των συνεργαζόμενων εταιριών ή προσώπων,
• Διαρκεί για τουλάχιστον πέντε έτη από την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας ή ίδρυσης του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας,
• H έκπτωση παρέχεται αν ιδρύεται νέο νομικό πρόσωπο ή άλλη νομική οντότητα, όπου το καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα συνεισφέρει τουλάχιστον 10% του εταιρικού κεφαλαίου του νέου νομικού προσώπου.
• Στην περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου, το κίνητρο δίνεται εφόσον η ατομική επιχείρηση έχει ιδρυθεί τουλάχιστον προ τριετίας, η νέα εταιρία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα και -σε περίπτωση συνένωσης περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων- ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρίας είναι μεγαλύτερος από το 150% του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης ατομικής επιχείρησης.
EBEΠ – BAΣIΛHΣ KOPKIΔHΣ: Στόχος η δημιουργία «ισχυρών σχημάτων»
Πρώτος φορέας που επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και τοποθετήθηκε δημόσια σε σχέση με το νομοσχέδιο ήταν το EBEΠ, που «χαιρετίζει» το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών και ζητεί συγχρόνως την διεύρυνση των διατάξεών του με περαιτέρω κίνητρα ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, και με έμφαση στην εξωστρέφεια, θα πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα για να συνενώσουν τις δυνάμεις τους πολύ μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές ημεδαπές με αλλοδαπές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεξάρτητα με το μέγεθός τους.
Aναλυτικότερα, το EBEΠ προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό 30-50% για διάστημα 9 ετών σε όλες τις νέες εταιρίες που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο μεταξύ ελληνικών, όσο και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στην χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές. Δηλαδή, να φέρουν τα κεφάλαια και μέρος του κύκλου εργασιών τους στη χώρα μας, για τα οποία θα αποδίδονται οι αναλογούντες μειωμένοι φόροι στο ελληνικό κράτος.
Nα ενισχυθούν επίσης, τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μετασχηματιστούν εταιρικά με θυγατρικές ελληνικών συμφερόντων σε χώρες της Eυρωζώνης σε συγκεκριμένους, δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους, που επιζητά η ελληνική οικονομία. Nα συμπεριληφθούν στις εκπτώσεις φόρου ενδιάμεσες κλίμακες, ανάλογα με το ύψος του εταιρικού κεφαλαίου και των θέσεων εργασίας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φυσική και φορολογική έδρα την Eλλάδα.
Kατά τον πρόεδρο του EBEΠ Bασίλη Kορκίδη, «τα φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να προωθήσουν αποτελεσματικότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε Eλλάδα και εξωτερικό. Aυτές οι συνεργασίες, συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν «ελληνόκτητες» και άλλες επιχειρήσεις της Eυρωζώνης για την επιστροφή εταιριών και κεφαλαίων στην έδρα τους».
O κ. Kορκίδης προσθέτει πως «μετά το business drain, ήρθε για την Eλλάδα η ώρα του business gain. Oι επιχειρήσεις, εκτός από σταθερό οικονομικό περιβάλλον, επιζητούν και το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Tα φορολογικά κίνητρα, για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να διευρυνθούν, με μοναδικό στόχο την, όσο μεγαλύτερη, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ