Η απόφαση του Γουίμπλεντον να απαγορεύσει Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες από το φετινό τουρνουά μετά την εισβολή στην Ουκρανία ήταν λανθασμένη και δεν έτυχε σεβασμού, δήλωσε τη Δευτέρα ο νούμερο ένα τενίστας παγκοσμίως Νόβακ Τζόκοβιτς.
Το All England Lawn Tennis Club (AELTC) πήρε την απόφαση μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Λευκορωσία υπήρξε βασική περιοχή για να γίνει η εισβολή.
Το αποτέλεσμα ήταν η διεθνή ομοσπονδίας τένις (ATP) να βγάλει εκτός το τουρνουά Wimbledon από τη φετινή κατάταξη, πουκαθορίζει την ικανότητα ενός παίκτη να συμμετέχει σε αγώνες τένις και να λάβει βαθμούς κατάταξης.
«Σε προσωπικό επίπεδο φυσικά, χωρίς να έχω την ευκαιρία να παίξω και να υπερασπιστώ τους 4.000 πόντους μου από την Αυστραλία και το Wimbledon, θα τους αφήσω φέτος», είπε ο Τζόκοβιτς. «Σε προσωπικό, ατομικό επίπεδο με επηρεάζει πολύ αρνητικά αυτό», είπε ο Σέρβος μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο στο Γαλλικό Όπεν.
Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχασε το φετινό Αυστραλιανό Όπεν λόγω του μη εμβολιασμού του για τον COVID-19 και της επακόλουθης απέλασης, είπε ότι η απάντηση της ATP και της WTA στην απόφαση του Wimbledon ήταν αντίδραση σε ένα λάθος. «Συλλογικά είμαι χαρούμενος που οι παίκτες μαζεύτηκαν και έδειξαν στο Grand Slam ότι όταν συμβαίνει ένα λάθος πρέπει να δείξουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες», είπε.
Τα διοικητικά όργανα του τένις έχουν αποκλείσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από διεθνείς ομαδικές διοργανώσεις, αλλά επέτρεψαν σε παίκτες από τις δύο χώρες να αγωνίζονται ως ουδέτεροι. Η κίνηση του Wimbledon έχει καταδικαστεί από τις ομοσπονδίες του τένις ως μεροληπτική.
“Είναι μια πολύ μοναδική και περίεργη κατάσταση, αλλά ένα Grand Slam είναι ένα Grand Slam”, είπε ο Djokovic, προσθέτοντας ότι σχεδίαζε να παίξει στο τουρνουά. “Το Wimbledon ήταν πάντα το όνειρό μου από τότε που ήμουν παιδί. Δεν το βλέπω με το πρίσμα των πόντων ή των χρηματικών βραβείων, αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποια πρότυπα με κάποιο αμοιβαίο σεβασμό”, είπε.
“Αυτή είναι μια από αυτού του είδους τις αποφάσεις όπου πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα υποφέρει περισσότερο. Είναι μια κατάσταση όπου όλοι χάνουμε (lose-lose situation)”, συμπλήρωσε.