Η Κίνα και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται σε έναν «υπόγειοπόλεμο» για τον οποίο δεν μιλούν πολλοί, στους τομείς του εμπορίου και της τεχνολογίας.
Όπως οι ΗΠΑ στηρίζουν πολλές από τις ενέργειές αποκλεισμού κινεζικών τεχνολογικών εταιρειώναπό μεγάλα έργα στην προστασία της «εθνικής ασφάλειας», έτσι και η Κίνα φαίνεται ότι αρχίζει τώρα να χρησιμοποιεί το χαρτί της «εθνικής ασφάλειας» και η εταιρεία Starlink του Έλον Μασκ βρίσκεται στο κέντρο αυτής της αντιπαράθεση. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, Κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές αναζητούν “σκληρές μεθόδους” για να τερματίσουν το δορυφορικό σύστημα Starlink εάν απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Κίνας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του στρατού της Κίνας με δημοσίευση τους στο περιοδικό «China’s Modern Defence Technology» εξηγούν γιατί οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι του Ελον Μασκ μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την Κίνα και προτείνουν τρόπους εξουδετέρωσης τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές ανάμεσα στα άλλα οι δορυφόροι του Starlink θα μπορούν να εντοπίσουν υπερηχητικούς κινεζικούς πυραύλους επιτρέποντας την αναχαίτιση τους, θα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε κινεζικούς δορυφόρους και θα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως κόμβοι επικοινωνίας σε εχθρικά στην Κίνα drones και πολεμικά αεροσκάφη.
Πέρυσι, η Κίνα απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη ότι οι δορυφόροι Starlink αποτελούν εμπόδιο, καθώς η χώρα χρειάστηκε να εκτελέσει πολύπλοκους ελιγμούς για να αποφύγει τις «στενές συναντήσεις» με τους δορυφόρους Starlink. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφορικός στόλος Starlink της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, αριθμεί αυτή την στιγμή περισσότερους από 2,300 δορυφόρους που παρέχουν υψηλής ταχύτητας και ποιότητας σύνδεση με το Διαδίκτυο στους συνδρομητές του. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια για να εκτοξεύσει περίπου 4,5 χιλιάδες δορυφόρους ενώ στόχος της Space X είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα επόμενα χρόνια τους 12 χιλιάδες.
Η έρευνα με επικεφαλής τον Ρεν Γιουανζέν, ερευνητή στο Ινστιτούτο Παρακολούθησης και Τηλεπικοινωνιών του Πεκίνου, αναφέρει: «Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας συνδυασμός σκληρών και μαλακών μεθόδων εξουδετέρωσης ώστε ορισμένοι δορυφόροι Starlink να χάσουν τις λειτουργίες τους και να καταστρέψουν το λειτουργικό σύστημα του αστερισμού». Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους διαστημικών όπλων. Οι “σκληρές μέθοδοι” θα είναι πιο άμεσες, καταστρέφοντας φυσικά τους δορυφόρους με πυραύλους. Οι “μαλακές μέθοδοι” θα είναι λιγότερο άμεσες και πιο λεπτές, περιλαμβάνοντας τη χρήση λέιζερ ή άλλων παρόμοιων όπλων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των δορυφόρων του Starlink τόσο μεμονωμένα όσο και ως ενιαίο σύνολο διαφέρει από αυτόν των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων για αυτό και χρειάζεται η ανάπτυξη στοχευμένης δράσης απέναντι τους. Προτείνουν στην κινεζική κυβέρνηση την εκτόξευση δορυφόρων που θα έχουν ως αποστολή να κατασκοπεύουν τις κινήσεις του Starlink.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ο Ελον Μασκ έσπευσε να στείλει πάνω από τον ουρανό της χώρας ορισμένους από τους δορυφόρους του Starlink για να έχουν πρόσβαση στο Internet οι πολίτες της Ουκρανίας αλλά κυρίως ο ουκρανικός στρατός. Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει τη λειτουργία αυτών των δορυφόρων οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον δικό της τηλεπικοινωνιακό στόλο που θα ονομάζεται Xing Wang ή Starnet.