Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το γεγονός πως εκατοντάδες κρούσματα ευλογιάς πιθήκων έχουν εμφανιστεί πέρα από τις αφρικανικές χώρες όπου συνήθως εντοπίζεται η ασθένεια, πιθανότατα σημαίνει ότι ο ιός πιθανότατα εξαπλώνεται απαρατήρητος εδώ και καιρό.
«Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων ταυτόχρονα σε πολλές χώρες υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε απαρατήρητη μετάδοση για αρκετό καιρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε για πρώτη φορά ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις 7 Μαΐου, περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν επαληθευτεί σε 30 χώρες εκτός των χωρών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής όπου είναι ενδημική, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η κορυφαία εμπειρογνώμονας της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών για την ευλογιά των πιθήκων Rosamund Lewis είπε ότι η εμφάνιση τόσων κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και σε άλλες χώρες όπου δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν «είναι ξεκάθαρα λόγος ανησυχίας και υποδηλώνει μη παρατηρήσιμη μετάδοση για λίγο».
«Δεν γνωρίζουμε αν είναι εβδομάδες, μήνες ή 1-2 χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε πραγματικά αν είναι πολύ αργά για να περιοριστεί».
Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν εξαλειφθεί το 1980. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο σοβαρή, με συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά και εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων εάν έχει στενή σωματική επαφή με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί», υπογραμμίζει ο Γκεμπρεγέσους.
Προέτρεψε δε τους πολίτες των χωρών να βοηθήσουν στο «να καταπολεμήσουν το ‘στίγμα», που θα μπορούσε να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα από το να αναζητήσουν φροντίδα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διακοπή της μετάδοσης.
Τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για την ευλογιά έχουν βρεθεί αποτελεσματικά περίπου στο 85% και στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη.
Εντούτοις, ο ΠΟΥ δεν προτείνει μαζικό εμβολιασμό, αλλά στοχευμένη χρήση σε ορισμένα περιβάλλοντα για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Το ποσοστό θνησιμότητας για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως αρκετά χαμηλό και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός των ενδημικών χωρών.
Από την άλλη η Μαρία Βαν Κέρκχόβε, επικεφαλής του ΠΟΥ για τις αναδυόμενες ασθένειες, προειδοποίησε ότι, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο ιός εξαπλωθεί σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς.