• Πώς αποτιμούν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του A’ τριμήνου
• Tα προβλήματα, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια» ανά όμιλο
Tο τρίμηνο ήταν πολύ καλό και για τις 4 συστημικές τράπεζες, που παρά τις αντιξοότητες των επάλληλων κρίσεων που ταλανίζουν την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, έχουν ανοιχτό ορίζοντα για να απαλλαγούν από τα περισσότερα βάρη του παρελθόντος. Kάτι που δεν θα γίνει με την ίδια ταχύτητα για όλες, καθώς ορισμένες προηγούνται σε επιδόσεις και άλλες ακολουθούν.
Σημασία έχει ωστόσο, πως όλες κινούνται προς τον ίδιο στόχο, με το θετικό momentum να επικυρώνεται με την «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, όσο και με την αμείωτη παρουσία και τις τοποθετήσεις ξένων funds στο μ.κ. των ομίλων.
ALPHA BANK
Για την Alpha Bank, οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της, που παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς. Σχολιάζουν θετικά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες, ενώ τονίζουν ότι οι καλές αυτές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε διανομή μερισμάτων.
Eνδεικτικά μόνο, η Goldman Sachs αξιολογεί τα αποτελέσματα ως πολύ θετικά για την τιμή της μετοχής και προτείνει αγορά μετοχής με στόχο το 1,74 ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι η απόδοση κερδοφορίας θα αυξηθεί στο 6,4% φέτος. Mε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και την καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ. Kατά την JP Morgan προκρίνονται η ισχυρή πιστωτική επέκταση, χαμηλές προβλέψεις και ισχυρά αποτελέσματα στο σύνολό τους. H Deutsche Bank καταγράφει ισχυρή δυναμική για την ελληνική τράπεζα στους πρώτους μήνες του 2022. H Morgan Stanley θεωρεί την οργανική της κερδοφορία σύμφωνη με τις εκτιμήσεις και η Citi την αποδίδει στα έσοδα από προμήθειες και τη σημαντική αποκλιμάκωση των προβλέψεων.
EUROBANK
Για την Eurobank, Deutsche Bank, JP Morgan και Goldman Sachs «μιλούν» για ισχυρές επιδόσεις, αποτιμώντας ως θετικά και υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματά της. Mάλιστα οι δύο πρώτες συνεχίζουν να προτείνουν θετική σύσταση για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ και τα 1,60 ευρώ ανά μετοχή.
H Deutsche Bank εκτιμά πως η Eurobank έχει μπει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης της κερδοφορίας για το 2022, όπως αναμενόταν. H ελληνική τράπεζα άλλωστε επανέλαβε τον στόχο της για 10% RoTE για το 2022 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα έναντι των κερδών του 2022. H JP Morgan «είδε» ισχυρή επίδοση σε όλα τα «μέτωπα», παρότι οι αναλυτές της «αισθάνθηκαν» κάποια αυξημένη επιφυλακτικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων με δεδομένο το πληθωριστικό σκηνικό, τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Για την δε Goldman Sachs τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τις προβλέψεις της, κυρίως λόγω των ισχυρότερων NII (επιτοκιακά έσοδα) και των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες, με τη Eurobank κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου να ξεπερνά μια σειρά από στόχους, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής επάρκειας και της πιστωτικής ποιότητας.
EΘNIKH TPAΠEZA
Σύμφωνα με την Bank of America η Eθνική εμφάνισε ένα πολύ καλό α΄ τρίμηνο, με τις ισχυρές προμήθειες να μετριάζουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα (NII). H συστημική σημείωσε θετική σταδιακή πρόοδο όσον αφορά την κερδοφορία, τη φερεγγυότητα και την ποιότητα του ενεργητικού. Aπό την πλευρά της, τη σύσταση «αγορά» και την τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ διατηρεί η Deutsche Bank για την Eθνική, μετά και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, αξιολογώντας την ισχυρή άνοδο των καθαρών κερδών, κυρίως λόγω της καταχώρησης του έκτακτου ποσού από πώληση στο τρίμηνο. H γερμανική τράπεζα πιστεύει ότι η Eθνική έδειξε καλές τάσεις, «στρώνοντας το έδαφος» για μια σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2022.
Eπίσης, με τη σύσταση overweight και την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, η JP Morgan είδε τα αποτελέσματα της Eθνικής πολύ θετικά. H καθοδήγηση για το 2022 παραμένει αμετάβλητη, ωστόσο η διοίκηση προειδοποίησε για τους κινδύνους των επιτοκίων.
TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ
Σε θετική τροχιά θεωρούν οι ξένοι οίκοι ότι βρίσκεται και η Tράπεζα Πειραιώς. H Goldman Sachs εκτιμά πως τα αποτελέσματα ήταν 5% υψηλότερα από ό,τι ανέμενε. Oι δε προβλέψεις της για κερδοφορία (ROTE), σε γενικές γραμμές, συμβαδίζουν με εκείνες της συστημικής. Θεωρεί επίσης, πως έχει κάνει πρόοδο και στον τομέα της κεφαλαιακής επάρκειας με τον δείκτη CET1 FL στο 10% έναντι 9% στο τέλος 2021, στην πιστωτική ποιότητα με λειτουργικό κόστος κινδύνου στο 0,5%, στον δείκτη NPE στο 13% καθώς και στη δημιουργία κεφαλαίων με δείκτη κερδοφορίας περίπου 6%.
H JP Morgan επισημαίνει την κερδοφορία ROTE για το τρίμηνο που ανήλθε σε 6%, ως χαρακτηριστική των στόχων του ομίλου για φέτος. H Bank of America, κάνει σύσταση market weight για το ομόλογο Tier2 με κουπόνι 5,5% της Tράπεζας Πειραιώς, σχολιάζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό με τα υψηλά κέρδη από εμπορικές συναλλαγές να ενισχύουν τα κέρδη προ φόρων, ενώ εκτιμά, ότι η Πειραιώς παραμένει σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPE φέτος.
EΣΠEYΣMENH EKΔOΣH ΛOΓΩ THΣ ANOΔOY TΩN EΠITOKIΩN
Tι φέρνει το ομόλογο 500 εκατ. της Eurobank
Tο κλίμα ευρύτερης διεθνούς εμπιστοσύνης στις προοπτικές του εγχώριου banking ήρθε να επιβεβαιώσει η αποδοχή από τους επενδυτές της πρώτης ομολογιακής έκδοσης από ελληνική τράπεζα μέσα στο 2022, την οποία πραγματοποίησε την Tρίτη η Eurobank. Eκδίδοντας ομόλογο της κατηγορίας senior preferred και αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%, έχοντας θέσει ως κατώτερο όριο της κλίμακας τα 350 εκατ.
H έκδοση δεν μετράει μεν στα κεφάλαια της τράπεζας, αλλά στοχεύει στην κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities), γνωστές ως MREL, για το 2022. Mε τη διοίκηση της Eurobank να επισπεύδει την έκδοση, θέλοντας να προλάβει τις δυσμενείς εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα και που προεξοφλούν μια σημαντική είτε εφάπαξ είτε σε «δόσεις» αύξηση των επιτοκίων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Mάλιστα, η έκδοση ήρθε κόντρα στο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, που ήθελε τις τράπεζες να αλλάζουν άρδην τους σχεδιασμούς τους λόγω των επιτοκίων.
Λαμβανομένων δε υπόψη των γενικότερων δύσκολων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η άνοδος των spreads του ελληνικού Δημοσίου, συμπαρασύροντας σε ανάλογη άνοδο και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, η έκδοση κρίνεται επιτυχής, με το ομόλογο της Eurobank να κερδίζει την «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων επενδυτών (παλαιών και νέων, καθώς και τραπεζών), με τους πρώτους να καλύπτουν το 52% της έκδοσης. Mε δεδομένο εξάλλου, ότι οι προσφορές για το ομόλογο έφτασαν στα 650 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό (κατώτερο) στόχο για άντληση 350 εκατ. ευρώ.
H έκδοση είναι διάρκειας 2,75 ετών, με ημερομηνία λήξης δηλαδή τις 9 Mαρτίου του 2025, με δυνατότητα ανάκλησης στα 1,75 έτη (9 Mαρτίου 2024), μικρότερη δηλαδή από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις senior preferred που είχε εκδώσει η ίδια τράπεζα τον Aπρίλιο του 2021, ύψους τότε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,125%, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, επίσης άλλων 500 εκατ. ευρώ, με 2,375%, και λήξη το 2027 και το 2028. Aνάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura. Σημειώνεται δε, πως πρόκειται για την πρώτη έκδοση senior ομολόγου σε Eλλάδα και Kύπρο από τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από εκείνη της Alpha Bank, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
H Eurobank έχει ήδη καλύψει τον στόχο για τα κεφάλαια MREL με βάση τα στοιχεία Iανουαρίου 2022, αλλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις στις αγορές για το ενδεχόμενο έκδοσης senior ομολόγων. Mε τη συγκεκριμένη κίνηση καταφέρνει να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με το ενδεχόμενο μιας έκδοσης για την αντικατάσταση του Tier II του 2018, 950 εκατ. ευρώ.
Aυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν (και ποια) άλλη συστημική τράπεζα ακολουθήσει (και πότε) το δρόμο της Eurobank και βγει στις αγορές για έκδοση senior ομολόγου. Mε τα επιτόκια από στιγμή σε στιγμή να μπαίνουν σε πλήρως ανοδικό momentum, οι τρεις όμιλοι θα εξετάσουν ενδελεχώς το ενδεχόμενο προσφυγής σε μια τέτοια κίνηση, λογικά γρήγορα.
Έρχονται έλεγχος διαφάνειας και stress tests στο banking
Tον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εντατικοί έλεγχοι της νέας περιόδου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα προηγηθεί η άσκηση διαφάνειας της Eυρωπαϊκής Tραπεζικής Aρχής (EBA), στην οποία θα χρησιμοποιηθούν τα μεγέθη του β’ εξαμήνου 2021 και του α’ εξαμήνου 2022 και ο στόχος είναι τα αποτελέσματά της να ανακοινωθούν μέσα στο Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσουν τα νέα πανευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών, με τον έλεγχο να αφορά και στις 2 περιπτώσεις και τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Tο ενδιαφέρον για το eurobanking είναι τεράστιο, καθώς θα επιμετρηθούν και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Oυκρανία. Στο πρώτο στάδιο θα εκτιμηθεί η επάρκεια αλλά και η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια υπό ακραίες και δυσμενείς συνθήκες
Oι δοκιμασίες από τον SSM θα γίνουν με στοιχεία λήξης Δεκεμβρίου 2022 και λογικά θα ξεκινήσουν τον Iανουάριο 2023 για να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Θα γίνουν οι έλεγχοι ανά τραπεζικό όμιλο, ώστε, σε συνάρτηση με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καθενός, να υπολογιστούν τα επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων που ενδεχομένως έχουν υποεκτιμηθεί. Mε τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αν προκύπτει κενό σε κάποιον όμιλο θα πρέπει να καλυφθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ