Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός
Το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονται έκτακτα μέτρα για τις τιμές του ρεύματος αλλά και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ διατάξεις προκειμένου να προλάβει απρόοπτα γεγονότα σαν αυτά που ζουν ευρωπαϊκές χώρες με τη μείωση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και το περιβόητο «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, με σκοπό τη μείωση των τιμών της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο μηχανισμός παρέμβασης τιμών
Ειδικότερα και με βάση το άρθρο 122 του πολυνομοσχεδίου «θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, o οποίος εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023.
Η περίοδος ισχύος του Προσωρινού Μηχανισμού δύναται να λήξει πριν την 1η Ιουνίου 2023, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πεδίο εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού δεν εμπίπτουν οι θερμικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (Μ.Σ.Σ.) της Κρήτης».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο: «Κατ’ εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού παρακρατείται, από τον Φορέα Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι Συμμετέχοντες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από τη συμμετοχή τους σε αυτή. Το παρακρατούμενο ποσό προκύπτει σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 και αποτελεί το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η.). Το ποσό που 168 απομένει μετά την παρακράτηση του Ε.Ε.Α.Ε.Η. αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ε.Π.Α.Ε.Η.)».