Tα πάνω – κάτω ήρθαν τον Mάιο, με τους επενδυτές να αποσύρουν 2 δισ. $ από αμερικανικά μετοχικά «καλάθια» εταιριών που δίνουν έμφαση στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Ήταν η μεγαλύτερη εκροή, που καταγράφηκε μετά από μία 3ετία συνεχόμενων εισροών /επενδύσεων σε μετοχές με κριτήρια ESG και την ευρύτερη που έχει γίνει ποτέ σε διάστημα μηνός, στην αγορά των ETFs.
Tα Exchange Traded Funds είναι -επί της ουσίας- διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και γνωρίζουν θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια συγκεντρώνοντας κεφάλαια/ρευστότητα τρισ. δολαρίων. Δεδομένου, ότι από την αρχή της πανδημίας στα ETFs με ESG κριτήρια είχαν εισρεύσει πάνω από 68 δισ., τα 2 δισ. δολάρια εκροών του Mαΐου είναι μόνο ένα μικρό μέρος, ελάχιστο μπροστά στα τρισ. που είναι επενδεδυμένα στο σύνολο των ETFs διεθνώς.
Ωστόσο, αναλυτές επενδυτικών οίκων θεωρούν, πως είναι ένα σήμα το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο- ειδικότερα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία έρευνας λ.χ. της RBC Wealth Management σε 900 μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι σε ποσοστό 49% θέτουν ως προτεραιότητα την απόδοση (κέρδος) παρά τα κοινωνικά-περιβαλλοντικά- κριτήρια διακυβέρνησης.
Kαι πώς να μην, όταν δείκτες ενέργειας – πετρελαίων/διύλισης κ.λπ. παρεμφερών (S&P EnergySector, Bloomberg Energy & Metal Equal-Weighted Indices κ.α) ενισχύονται περισσότερο από 50%, όταν ο βασικός δείκτης S&P500 διορθώνει, σχεδόν, 20% από την αρχή του έτους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ