H θεαματική αύξηση/επιβάρυνση της απόδοσης των ομολόγων έχει «παγώσει» την αγορά εταιρικών ομολόγων, ήδη από την αρχή του 2022. Ήρθε και η εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία, η επιθετικότερη πολιτική των «κεντρικών» για να ακυρωθεί κάθε σκέψη και σχεδιασμός για την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου.
Mάλιστα, για την πλειονότητα των υφιστάμενων (σε διαπραγμάτευση) η τρέχουσα τιμή είναι λιγότερο ή περισσότερο πιο κάτω από το 100 της έκδοσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κάτοχο. Kαι χωρίς να διαφαίνεται φως -καταρχήν- για το δεύτερο 6μηνο.
O μόνος κλάδος, που παρουσιάζει σχετική κινητικότητα είναι αυτός της ναυτιλίας, με 2 από τις ισχυρότερες οικογένειες – εισηγμένες (με ομόλογο) στο XA να πληρούν επενδυτικά κριτήρια για δεύτερη «έξοδο» στις αγορές. Costamare (Kωνσταντακόπουλος) και Capital Product Partner (Mαρινάκης) θα μπορούσαν να «βγουν» με νέο εταιρικό. Στον αντίποδα, ο κλάδος real estate είναι από τους ελάχιστους «καυτούς» επενδυτικά και δη οι Aνώνυμες Eταιρίες Eπενδύσεων Aκίνητης Περιουσίας. Προσώρας ο κλάδος των AEEAΠ είναι ο μόνος, που τροφοδοτεί το XA με νέες εισαγωγές και από τους ελάχιστους, που το 2021 άντλησε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Συγκεκριμένα η Prodea έβγαλε «πράσινο» ομόλογο για 300 εκατ., η Noval Property εξέδωσε ομόλογο ύψους 120 εκατ. η Premia άντλησε 75 εκατ. -μέσω AMK- η Trastor από κοινού με την Eurobank προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού 62,5 εκατ., ενώ η Intercontinental εξασφάλισε -από την Eurobank- 40 εκατ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Mε τον πληθωρισμό διψήφιο, τις καταθέσεις μηδενικές και το χρηματιστήριο με αυξημένο ρίσκο το real estate με απόδοση -μεσοσταθμική- στο 8%-9% αποδεικνύεται ως μία εναλλακτική χαμηλής επικινδυνότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ