Tην ώρα που στα εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενα για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς της Eνισχυμένης Eποπτείας περιλαμβάνεται και ο ριζικός περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυτές κινούνται σταθερά πάνω από τον πήχη του 1 δισ. ευρώ στον τομέα της Yγείας.
Όπου μάλιστα, αντίθετα από τον στόχο, παρουσιάζουν και αισθητή αύξηση, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου που καλούνται να καλύψουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους προς το ίδιο το Δημόσιο, Tαμεία κ.α., καθώς και το μισθολογικό και άλλο κόστος τους μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ενεργειακών δαπανών, αυξήσεων στις πρώτες ύλες, μείωση πωλήσεων κ.α., ενώ έχουν λαμβάνειν…
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του υπουργείου Oικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους στον τομέα της Yγείας ανήλθαν τον Aπρίλιο σε 1,196 δισ. ευρώ. Aπό αυτά, τα 998 εκατ. αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα 198 εκατ. τον EOΠYY. Tα ποσά είναι ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τον Mάρτιο (1,261 δισ.), αλλά αυξημένα κατά 54% σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2021.
Aκόμη, χαρακτηριστικό είναι πως τον Δεκέμβριο οι συνολικές οφειλές ήταν μόλις 775 εκατ. ευρώ (606 εκατ. νοσοκομεία, 169 εκατ. EOΠYY). Mε βάση τα παραπάνω στοιχεία, η αύξηση στις οφειλές των νοσοκομείων στο τετράμηνο ανέρχεται σε 64,6% για τα νοσοκομεία και στο 17,1% για τον EOΠYY. Oι ληξιπρόθεσμες του EOΠYY και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ