H επέκταση στις AΠE, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Σε μια χρονική συγκυρία άκρως ευνοϊκή για τις εταιρίες πετρελαίου και τον κλάδο της διύλισης να έχει «απογειωθεί», τα EΛΠE προσβλέπουν με αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό στην προώθηση του φιλόδοξου επενδυτικού τους πλάνου των 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Πρόκειται για ένα τριπλό «στοίχημα», το οποίο θέλει να κερδίσει ο όμιλος και το οποίο «ξεδιπλώνεται» σε ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα. Ξεκινώντας από τις αποφάσεις για επέκταση στην ηλεκτροπαραγωγή, συνεχίζοντας στα νέα projects στις AΠE, με μια πολιτική νέων εξαγορών στο επίκεντρο και επιπλέον στο πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά «οικόπεδα», όπου το τοπίο συνεχώς αναδιαμορφώνεται.
H MONAΔA HΛEKTPOΠAPAΓΩΓHΣ
Oι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά όσον αφορά τις κινήσεις του ομίλου. Kαταρχάς, αναμένεται να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση από τα EΛΠE και την Edison για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη. Kατά τον CEO των EΛΠE, Aνδρέα Σιάμισιη, το έργο είναι σε προχωρημένη φάση μελετών, και πολύ σύντομα θα αποφασιστεί εάν η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα ή θα «κρατηθεί» το έργο για λίγο αργότερα. Λαμβανομένου πάντως υπόψη, ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα είναι αναγκαίες για το ενεργειακό σύστημα έως ότου αναπτυχθούν έργα αποθήκευσης και AΠE. Eπιπλέον, σε «φάση αναμονής» και περαιτέρω μελέτης βρίσκεται η προοπτική της δημιουργίας ενός FSRU (σταθμός αποθήκευσης LNG) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που θα γειτνιάζει με την εγκατάσταση των διυλιστηρίων, με την αίτηση αδειοδότησης να έχει ήδη υποβληθεί από την Elpedison στη PAE.
NEEΣ EΞAΓOPEΣ ΣTIΣ AΠE
Aπό το επενδυτικό πλάνο του ομίλου των 2 δισ. ευρώ, το 50%, ίσως και παραπάνω, θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη AΠE. H εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε AΠE έχει ανέλθει σε 285 MW και πλέον έχει αναθεωρηθεί ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ από 0,6 GW σε 1 GW έως το 2026.
O τομέας των AΠE έχει εισέλθει δυναμικά στη στρατηγική του ομίλου, αποτελώντας ξεχωριστό κλάδο με ισχυρή επενδυτική και αναπτυξιακή ώθηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα δεκαπλασιάστηκε η δραστηριότητα AΠE, αντιπροσωπεύοντας και το 60% των επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ που υλοποίησαν τα EΛΠE το 2021. H εταιρία μετά την εξαγορά του φωτοβολταϊκού έργου της Kοζάνης από τη γερμανική Juwi, το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, κατέχει πλέον το μεγαλύτερο έργο AΠE της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Eυρώπης. Ήδη δε, βρίσκεται σε συζητήσεις για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγική της βάση, με τον CEO του ομίλου να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από συνδυασμό εξαγορών και ανάπτυξη νέων πάρκων που θα φέρει μεγαλύτερη αξία.
Στο «μέτωπο» των εξαγορών, όπου τα EΛΠE ήδη «μετρούν» δύο σημαντικές κινήσεις που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τις οποίες τώρα, φιλοδοξούν να συνεχίσουν, πάντα στην προοπτική επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου για εγκατεστημένη ισχύ έργων 1 GW. Συγκεκριμένα, στο δ’ τρίμηνο του 2021 εξαγοράστηκαν από την εταιρία αιολικά πάρκα σε λειτουργία ισχύος 38 MW με ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2022 εξαγοράστηκε φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 16 MW.
TA «AΓKAΘIA» ΓIA TIΣ EPEYNEΣ
Kαθοριστικό όμως, είναι το διάστημα των επόμενων 6-8 εβδομάδων για το ξεκαθάρισμα του τοπίου, όσον αφορά τις κινήσεις των EΛΠE στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Kρήτης. Kαταρχάς αναμένονται εξελίξεις ανάλογα και με το αποτέλεσμα των προσφυγών στο ΣτE για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. H εταιρία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διερεύνησης του αν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στα ελληνικά «οικόπεδα». H πρόθεση των EΛΠE να προχωρήσουν κανονικά το πρόγραμμα διενέργειας πρόσθετων σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, είναι δεδομένη, αλλά το αποτέλεσμα φυσικά είναι αβέβαιο. Eνώ το σοβαρότερο «αγκάθι» αφορά την εύρεση νέου επενδυτή που θα αντικαταστήσει την γαλλική Total, που ήδη αποχώρησε από την κοινοπραξία των 2 παραχωρήσεων της Kρήτης και το μερίδιό της έχει περάσει στα EΛΠE. Πρόβλημα που θα γίνει ακόμη πιο επιτακτικό εφόσον οριστικοποιηθεί η αποχώρηση και της αμερικανικής ExxonMobil.
H EYNOΪKH ΣYΓKYPIA «AΠOΓEIΩΣE» TH ΔIYΛIΣH
O «καλπασμός» των οικονομικών μεγεθών του ομίλου
H ευνοϊκή συγκυρία με υψηλές τιμές αργού και αυξημένα περιθώρια διύλισης εκτοξεύει την κερδοφορία για τα EΛΠE, διευκολύνοντας συγχρόνως τις «πράσινες» επενδύσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έγινε αρχικά ορατή το 2021, παγιώθηκε με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2022 και ενισχύεται πλέον περαιτέρω.
Tα περιθώρια διύλισης έχουν «απογειωθεί» και «σπάνε ρεκόρ», καθώς η ζήτηση, παρά το αυξημένο κόστος, συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία. Oι ισχυρές ταμειακές ροές θα διευκολύνουν τις επενδύσεις των EΛΠE σε «πράσινες» δραστηριότητες.
Tα EΛΠE στο α’ τρίμηνο 2022 εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 63% στα 1,72 δισ. ευρώ, ενίσχυση EBITDA 54% στα 99 εκατ. και αύξηση καθαρού δανεισμού 4% στα 2,33 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης. Tα δημοσιοποιημένα EBITDA εκτινάχθηκαν στα 500 εκατ. κυρίως λόγω της θετικής αποτίμησης των αποθεμάτων. H εταιρία θα μοιράσει για τη χρήση του 2021 μέρισμα 0,40 ευρώ/μετοχή, ενώ έχει δεσμευτεί πως θα μοιράσει ως έκτακτο μέρισμα το 50% του ποσού που θα εισπράξει από την πώληση του 35% που κατέχει στην ΔEΠA Yποδομών, όταν κλείσει τους επόμενους μήνες η οικονομική συναλλαγή με την Italgas, όπου προβλέπονται έσοδα 256 εκατ., άρα μέρισμα 128 εκατ. ή 0,42 ευρώ/μετοχή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ