30 εταιρείες κατέγραψαν απώλειες κατά 50% στο ταμπλό
«Η ύφεση της οικονομίας αφενός και οι υπερεκτιμήσεις των επενδυτών από την άλλη οφείλονται εν πολλοίς για την πτώση»
Ποιος είπε πως αγοράζοντας κάποιος «καλά χαρτιά» εταιρειών διατρέχει χαμηλότερο επενδυτικό κίνδυνο; Λίγο πριν την εκπνοή του 2010 φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές καταρρίπτεται ο εν λόγω «μύθος», αφού 30 τουλάχιστον «καλές» επιχειρήσεις κατέγραψαν από την 1η Ιανουαρίου έως και την 22α Δεκεμβρίου απώλειες της τάξεως του 50% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Και αυτό όταν την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 34% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 39,5%.
Αυτή η τάση οφείλεται αφενός στην ύφεση της οικονομίας η οποία υπήρξε τόσο έντονη ώστε έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, όσο ισχυρές άμυνες και να είχαν προετοιμάσει, όσο και αν κατά την περίοδο της κρίσης κατάφεραν να διευρύνουν τα μερίδιά τους και αφετέρου σε ορισμένες περιπτώσεις η εντύπωση των επενδυτών περί «καλής εταιρείας» δεν είναι πάντοτε και η ορθότερη.
Στη λίστα με αυτές τις εταιρείες συμπεριλαμβάνονται α) οι περισσότερες τράπεζες όπως η Εθνική (-59%), η Eurobank (-50,6%), η Alpha Bank (-50,9%), η Πειραιώς (-54,3%), η Εμπορική (-61,4%), η Γενική (-73,7%). Μέχρι προ διετίας, ο τραπεζικός κλάδος για την πλειονότητα των μικροεπενδυτών ήταν ο μόνος σίγουρος τρόπος για να σημειώσουν κέρδη σε βάθος χρόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης.
Β. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, τον οποίο αρκετοί αναλυτές χαρακτήριζαν έως και τα μέσα του 2009 μάλλον αμυντικό. Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι και η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει «να βρέξει τα πόδια της» για να περάσει την κρίση.
Γ. Τα μεγαλύτερα «σπίτια» των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενός κλάδου που όχι μόνο πλήττεται έντονα από την οικονομική κρίση αλλά και που φαίνεται πως κουβαλούσε τα δικά του προβλήματα και πριν από το φθινόπωρο του 2008.
Δ. Ισχυροί όμιλοι της ακτοπλοΐας, λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια τόσο του εσωτερικού όσο και της Αδριατικής, όπως επίσης και λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου. Άλλες περιπτώσεις είναι η Ηλεκτρονική που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 86%, η Σφακιανάκης, με ηγετική θέση στον χώρο του αυτοκινήτου, υποχρεώθηκε σε πτώση 67,%.
Επίσης ισχυρές εταιρίες του μεταλλουργικού κλάδου (ΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου) καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 50%.
Στο -73,5% η μετοχή της Sprider, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αλυσίδες ένδυσης στην Ελλάδα, με παράλληλη παρουσία και στο εξωτερικό.
Πτώση 51,7% είχαμε και για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, του μεγαλύτερου «παίκτη» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.