Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση του κατακερματισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που δημιουργούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού, επηρεάζοντας αρνητικά τη δυναμική του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της.
Το πρόγραμμα της ΕΚΤ αναμένεται να υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών αυτών, σημειώνει η Fitch προσθέτοντας πάντως ότι βασικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου στην πιστοληπτική αξιολόγηση της κάθε χώρας παραμένουν η περαιτέρω πρόοδος στη σταθεροποίηση του χρέους και η μείωση του.
Ο οίκος σημειώνει ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ αξιολόγησε στις 15 Ιουνίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του, τη διεύρυνση των spreads σε κάποια από τα ομόλογα της περιφέρειας. Το Δ.Σ. επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, εφαρμόζοντας ευελιξία και ταυτόχρονα αποφάσισε να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωσυστήματος να σχεδιάσουν ένα νέο μέσο καταπολέμησης του κατακερματισμού.
Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι μια ραγδαία αύξηση των αποδόσεων σε διαφορετικές λήξεις, μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές διαφοροποιήσεις (κατακερματισμό). Επισημαίνει μάλιστα ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες, όπως την περίοδο 2011-2012, όταν η Ευρωζώνη γνώρισε ένα επίπεδο κατακερματισμού που η ΕΚΤ θα θέλει να μην επαναληφθεί και πάλι.
Η Fitch εκτιμά ότι η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΚΤ και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού εργαλείου θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. “Πιστεύουμε ότι το νέο πρόγραμμα πιθανώς θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων από συγκεκριμένες χώρες από την ΕΚΤ για να περιοριστούν οι αποδόσεις. Θεωρητικά, οι οριστικές νομισματικές συναλλαγές (Outright Monetary Transactions – OMT) που δημιουργήθηκαν το 2012 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό υπόκειται στους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάτι που ενδεχομένως οι χώρες να θέλουν να αποφύγουν”, αναφέρει ο οίκος.
Τα τελευταία δημοσιεύματα δείχνουν ότι το νέο εργαλείο ενδεχομένως να έχει λιγότερο αυστηρούς όρους, προσθέτει η Fitch. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμμόρφωσης με τις τακτικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να “αποστειρώνει” τις αγορές, προκειμένου να μην επηρεάζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ο οίκος περιμένει η ΕΚΤ να καταλήξει πάντως σε έναν συμβιβασμό μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, στις 21 Ιουλίου, καθώς μια αποτυχία να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα θα πυροδοτούσε αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές.