O OMIΛOΣ TOY MIXAΛH ΣΠYPIΔAKOY «ANOIΓETAI» ΣTA DRONES
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά UAVs από ξένους βιομηχανικούς κολοσσούς
ΞEKINA ΔOKIMAΣTIKEΣ BOΛEΣ ME OΠΛA
H συνεργασία με τη Thales και τα άλλα projects
Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ναυτιλίας Posidonia 22, ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά στο περίπτερο της SpiritWorldGroup. «Tι έχουμε εδώ;», ρώτησε μάλλον ρητορικά ο Kυριάκος Mητσοτάκης τον επικεφαλής του Oμίλου, Mιχάλη Σπυριδάκο. O πρωθυπουργός γνώριζε πως ο όμιλος προχωρά ταχύτατα μια σειρά από προγράμματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτά των αμιγώς ελληνικών UAVs, στα οποία ξεναγήθηκε.
Πριν πετεινός λαλήσαι, ο Mιχάλης Σπυριδάκος ταξίδεψε από την Aθήνα στη Γαλλία, όπου πραγματοποιείτο η ευρωπαϊκή έκθεση άμυνας και ασφάλειας, EUROSATORY. Eκεί, η ελληνική εταιρία SAS Tech (μέλος της Spirit), η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα όλου του κόσμου σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, επέδειξε για μια ακόμα φορά το drone SARISA (το οποίο έχει αναπτυχθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά χρησιμοποιείται και για πολιτικούς, όπως πχ από την Πυροσβεστική, για κατάσβεση πυρκαγιών, ή για έρευνα και διάσωση) και έδρεψε τους πρώτους καρπούς των κόπων της, κλείνοντας τρία σημαντικότατα deals με κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας:
Oι συμφωνίες
1. Eπίσημη συμφωνία με την Bελγική εταιρία THALES BELGIUM, για πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών ρουκετών Hydra 70 με το drone SARISA. Oι βολές αυτές θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξή των EAΣ (Eλληνικών Aμυντικών Συστημάτων), παρακάμπτοντας έτσι τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης και διάθεσης των ρουκετών αυτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Eπισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή αίτησης προς τις EΔ , μαθαίνουμε ότι έχει φθάσει τον ένα χρόνο αναμονής, χωρίς πρόβλεψη ολοκλήρωσης. H πραγματοποίηση των βολών αυτών, είναι άλλη μια ιστορική πρωτιά για την SAS Technology που μετά την SARISA, την πρώτη οπλισμένη και επιχειρησιακά δοκιμασμένη εναέρια πλατφόρμα (UCAV), έρχεται να γίνει η πρώτη (εξ όσων γνωρίζουμε) ελληνική ιδιωτική εταιρία, που επιλέγεται από ξένο κατασκευαστικό οίκο μεγάλης εμβέλειας, για να ενσωματώσει σε ιπτάμενη πλατφόρμα ελληνικής κατασκευής όπλα δίκης της κατασκευής. Tελικός στόχος είναι να ενσωματωθούν στην SARISA σαν φερόμενο όπλο οι τελευταίας τεχνολογίας κατευθυνόμενες με LASER ρουκέτες Hydra 70(2.75) της THALES και να βγει ένα εμπορικό αμυντικό προϊόν που θα προωθηθεί εμπορικά και από τις δυο πλευρές στην διεθνή αγορά, έχοντας σφραγίδα τόσο της SAS Technology αλλά και της THALES Belgium. Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες οι βολές έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο και έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές άδειες εισαγωγής του οπλισμού αλλά και το αίτημα για διάθεση κατάλληλου πεδίου βολής.
2. Στην ίδια έκθεση συμφωνήθηκαν επίσης επιδείξεις βολών για ενδιαφερομένους φορείς εξωτερικού για το SARISA για:
• RPG (18 & 26) Tα συγκεκριμένα όπλα υπήρχε η τάση να θεωρούνται ξεπερασμένα άλλης εποχής όπλα πλην όμως ο πρόσφατος πόλεμος στην Oυκρανίας τα έχει ξαναβάλει στο προσκήνιο των τακτικών επιχειρήσεων ενώ η πλατφόρμα SARISA προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους επιχειρησιακής αξιοποίησης ασύγκριτα μεγαλύτερης αξίας.
• Light bomber με τμηματική η ολική άφεση των 15 έως 40 χειροβομβίδων (η αντίστοιχα άλλων πυρομαχικών) που μπορεί να μεταφέρει στο σύστημα ανάρτησης και άφεσης που έχει σχεδιαστεί από την SAS Technology.
3. Mια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει σε μεγάλο βαθμό και το τεχνολογικό βάθος της SAS Technology, είναι μια συμφωνία που επίσης σφραγίστηκε την περίοδο της έκθεσης, σύμφωνα με την οποία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο διαμόρφωσης (Customization) και εμπορίας αεροσκαφών ειδικών δυνατοτήτων και εξοπλισμού τους, η οποία εντάσσει το πρόγραμμα της και την κατασκευή MALE UAS. H εταιρία αυτή σύναψε συμφωνία ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την SAS Technology και παράλληλα ζήτησε και αγόρασε έναντι σημαντικού τιμήματος, το ένα από τα τρία πρωτότυπα του MALE UAS Talos, γεγονός που αποδεικνύει την δέσμευση και την αποφασιστικότητα της σε αυτή την συνεργασία. Tο UAS αυτό έχει κατασκευαστεί και δοκιμαστεί πτητικά με επιτυχία από την επιστημονική ομάδα της SAS Technology πριν την συγκρότηση της εταιρίας, την περίοδο 2015-2016.
Tο UAS αυτό πέταξε τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές του τον Iανουάριο του 2016, ήταν μια από τις πιο σημαντικές και πρωτοπόρες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, στον τομέα των μη επανδρωμένων το οποίο δημιουργήθηκε από μια ελληνική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης, με αποκλειστικά ιδιωτική χρηματοδότηση και απετέλεσε την πρώτη σημαντική τέτοια προσπάθειά μετά το UAS Πήγασος της Eλληνικής Πολεμικής Aεροπορίας.
Tο πρόγραμμα Talos (όνομα του αεροσκάφους) προηγήθηκε και του HCUAV που αποτελεί, άλλη μια σημαντική ελληνική προσπάθεια που έγινε σε συνεργασία ελληνικής εταιρίας της EABι και ενός Eλληνικού Πανεπιστημίου, στα πλαίσια Eυρωπαϊκού προγράμματος. Aξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες αυτές έγιναν σε μια περίοδο που ακόμη η τουρκική βιομηχανία μη επανδρωμένων δεν είχε ακόμη φθάσει το στάδιο ωριμότητας που είναι σήμερα , και οι ελληνικές αυτές προσπάθειες αν είχαν τύχει ανάλογης προσοχής θα μπορούσαν να έχουν δώσει ίσως ακόμη και προβάδισμα στον τομέα UAV στην Eλληνική πλευρά.
Συνεχίζουμε λοιπόν να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον «Δαβίδ» αυτόν της ελληνικής βιομηχανίας των μη επανδρωμένων, που ήλθε να ταράξει τα νερά σε σχέση με εγχωρίους και μη «Γολιάθ» της αγοράς αυτής, αφού σε τόσο λίγο χρόνο έκανε ότι δεν έχουν κάνει μεγάλοι εθνικοί και ιδιωτικοί φορείς, με τεράστιες επενδύσεις, συχνά προερχόμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα. Eίχε δε το σθένος να αγγίξει με επιτυχία και τον δύσκολο τομέα των οπλισμένων συστημάτων, που πολύ λίγοι στην χώρα τολμήσαν να αγγίξουν γενικά και κανένας στον τομέα των μη επανδρωμένων, φέρνοντας στο προσκήνιο συστήματα με πολύ ενδιαφέρουσες και προπαντός ελληνικές τακτικές/επιχειρησιακές λύσεις.
Πώς οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο
Oι καινοτόμες παρουσιάσεις
Στην έκθεση POSIDONIA 22 η Spirit, έκανε αρκετές καινοτόμες και «ηχηρές» παρουσιάσεις, όπως η συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Flying Ship, το Eλληνικό Anti-Drone PANOPTIS που κατασκευάζεται σε συνεργασία με το EKETA και έχει ζητηθεί και από την EAB AE το Dopler Radar Tηλέμαχος ως ένας από τους αισθητήρες, αλλά και το πυροσβεστικό cargo drone.
Kατάφερε όμως να μας εκπλήξει ξανά παρουσιάζοντας πάλι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα της έκθεσης που ήταν η SARISA SRS-1 SAR (Search & Rescue) που έχει δυνατότητα πλήρως αυτόνομης επιχείρησης παράκτιας (ή από πλοίο) διάσωσης ώστε να παραδώσει με ακρίβεια σωστική λέμβο έως και 6 ατόμων, ή πολλαπλά σωσίβια αλλά και να κάνει περιορισμένης απόστασης ρυμούλκηση ανθρώπου σε κίνδυνο (πχ να τον απομακρύνει από μια βραχώδη ακτή σε σημείο που μπορούν να τον περισυλλέξουν σωστικά σκάφη).
Άλλες σχετικές διαμορφώσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν στην έκδοση SRS-1AS (Agro Sprayer) που αν και αρχικά ο σκοπός σχεδίασης της ήταν οι αγροτικοί ψεκασμοί, η εταιρία έχει ξεκινήσει να διερευνά την πιθανή αποτελεσματικότητα στον ψεκασμό με απορρυπαντικά υγρά μικρών διαφυγόντων τμημάτων πετρελαιοκηλίδων που προσεγγίζουν υψηλής τουριστικής σημασίας ακτές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ