Ο πληθωρισμός συνεχίζει την επέλασή του στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα με πιο μεγάλη ταχύτητα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών τον Ιούνιο. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν στην Ελλάδα άνοδο τιμών κατά 12%. Η επιτάχυνση είναι ταχύτατη, από 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών 8,6% από 8,1% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ.
Στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου. Ο λόγος για τον εγχώριο δείκτη που έχει άλλη στάθμιση (σ.σ. με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.
Τον Μάιο στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 11,3% (έναντι 10,5% του εναρμονισμένου). Η εν λόγω διαφορά ανάμεσα στις 2 μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δίνει και μία πρώτη αίσθηση του που θα πάνε οι τιμές αυτόν τον μήνα στον εθνικό δείκτη…
Τα στοιχεία της Eurostat για την ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, όπως και στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.
Στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.
Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία (22%,19%, 20,5% και 12,5% αντίστοιχα).
Οι επιπτώσεις του φυσικού αερίου
Πλέον, μένει να φανεί πως θα αντιμετωπίσει η αγορά αλλά και η κυβέρνηση (σε δημοσιονομικό επίπεδο) την μεγάλη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Παράλληλα με το πως θα ενσωματωθούν στην αγορά οι νέες πιέσεις που καταγράφονται από την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και του δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία.