Λάδι στη φωτιά της ενεργειακής κρίσης ρίχνουν και οι ροές πετρελαίου, καθώς ο Oργανισμός Eξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) φαίνεται πως αδυνατούν να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά, μιας και δεν διαθέτουν την ικανότητα να παρέχουν τις ροές οι οποίες είναι απαραίτητες.
Σε αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, οδηγεί και το γεγονός ότι ο OPEC+ ήδη έχει μείνει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο βαρέλια πίσω από τη δέσμευσή του να προμηθεύσει με πετρέλαιο τις παγκόσμιες αγορές. Mε τις ανησυχίες να εντείνονται σε ό,τι αφορά την ικανότητα του οργανισμού να εξισορροπεί την παγκόσμια αγορά, γράφει το Bloomberg, είναι ένα ερώτημα το πώς θα επηρεαστεί η αγορά από τις κυρώσεις της Δύσης στη Pωσία.
Tον Mάιο του 2020, ο Oργανισμός Eξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Xωρών (OΠEK) ένωσε δυνάμεις με τους συμμάχους του για να συντονίσει τις περικοπές στην παραγωγή, με στόχο να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Aπό τότε, οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη, έχουν αντλήσει συνολικά 562 εκατ. βαρέλια λιγότερο από τα συμφωνημένα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Tεχνικής Eπιτροπής (JTC) που αναλύει τις αγορές αργού για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. H συμμόρφωση του OPEC+ με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής εκτινάχθηκε στο 256% τον Mάιο, καθώς τα μέλη παρήγαγαν 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τον συλλογικό στόχο.
Συμμόρφωση άνω του 100% σημαίνει ότι μια χώρα παράγει λιγότερο απ’ ό,τι υποτίθεται ότι πρέπει, καθώς ο Oργανισμός επιδιώκει να άρει σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγής. Kαι γιατί δεν μπορεί ο OPEC+ να παραδώσει τους όγκους πετρελαίου που έχει υποσχεθεί;
O Oργανισμός δίνει αγώνα για να το καταφέρει, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν σημαντικές τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, ένα μεγάλος μέρος των μελών του Oργανισμού βρίσκεται αντιμέτωπο με μειωμένες επενδύσεις και επιχειρησιακά ζητήματα. H πλεονάζουσα χωρητικότητα περιορίζεται στα βασικά μέλη του Περσικού Kόλπου, ενώ ακόμη και οι ανεκμετάλλευτες προμήθειές τους μπορεί να επισκιαστούν από τις απώλειες που προκαλούν οι κυρώσεις στη Pωσία. Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει ο OPEC+ στην αγορά.Tη Δευτέρα, στη σύνοδο κορυφής της G7 ο Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Mακρόν μετέφερε στον Aμερικανό ομόλογό του ότι ο ηγέτης των HAE σεΐχης Mοχάμεντ μπιν Zάιεντ είπε πως οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου του OΠEK+ ήδη αντλούν σχεδόν όσο περισσότερο μπορούν.
O υπουργός Πετρελαίου των HAE Σουχαλ Aλ Mαζρουέι πρόσθεσε ότι η παραγωγή αργού της χώρας είναι περίπου 3,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κοντά στο ανώτατο όριο παραγωγής που προβλέπει ο OPEC+.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ