Ένας πρωτοπόρος των διαδικτυακών τεχνολογιών προειδοποιεί ότι το Metaverse (“Μετασύμπαν”), σε λάθος χέρια, έχει τη δυνατότητα να είναι η πιο επικίνδυνη τεχνολογία από την εφεύρεση των πυρηνικών όπλων – και αυτά τα χέρια πιθανότατα ανήκουν στον Mark Zuckerberg, CEO της Meta, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Facebook.
Σύμφωνα με συνέντευξη στην Daily Mail του Brian Shuster, ο οποίος έχει 17 χρόνια εμπειρία στο Metaverse και δημιούργησε επίσης τον δικό του ψηφιακό κόσμο που ονομάζεται Utherverse, η συγκεκριμένη τεχνολογία «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πλύση εγκεφάλου ολόκληρων πληθυσμών και βασικά να τεθούν υπό τον έλεγχο αυτού που κινεί τα νήματα».
Ο Zuckerberg περιέγραψε κάποτε το Metaverse ως «το διάδοχο του διαδικτύου για κινητά», ένα σύνολο εικονικών χώρων όπου μπορείτε να παίξετε, να εργαστείτε και να επικοινωνήσετε με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με εσάς. Η γενική ιδέα είναι ότι θα περάσουμε περισσότερο χρόνο στον εικονικό κόσμο από τον πραγματικό κόσμο, από τη στιγμή που ξυπνάμε, φοράμε τα ακουστικά και μένουμε εκεί για περισσότερο χρόνο από ό,τι με τα ακουστικά κλειστά – αλληλεπιδρώντας, ψωνίζοντας, κλείνοντας ραντεβού, εργαζόμενοι και πηγαίνοντας στο σχολείο μέσα από τον εικονικό κόσμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta έχει επίσης ισχυριστεί ότι η ανθρωπότητα θα μεταβεί τελικά στο μετασύμπαν του, αφήνοντας πίσω την πραγματικότητά της για έναν νέο κόσμο υπό τονέλεγχο τους. Σύμφωνα όμως με τον Σούστερ «το Metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνεται πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρους πληθυσμούς οι οποίοι να λειτουργούν υπό τον έλεγχο του ατόμου που κινεί τα νήματα στον εικονικό κόσμο».
«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα παράγονται αλγοριθμικά από υπολογιστές και έχουμε δει τι κάνει το Facebook με τους αλγόριθμους», αναφέρει ο Shuster. «Μπορεί να νομίζετε ότι συναντήσατε τον έρωτα της ζωής σας στο Metaverse, αλλά αυτός είναι ο Ζακ που αποφασίζει με ποιον θα σας ταιριάξουν.
Μπορεί να μεγαλώσεις ακούγοντας μια άποψη, επειδή το υπολογιστικό σύστημα πιστεύει ότι θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος». Ο Shuster σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τον Zuckerberg, αλλά για όποιον θα βάλει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.
«Δεν πιστεύω ότι ο Ζάκερμπεργκ ή το Facebook γενικότερα θα αποφασίσουν ποτέ ότι θα θυσιάσουν χρήματα προς όφελος των ανθρώπων. Τα χρήματα βγαίνουν όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι ή θυμωμένοι. Είναι λοιπόν θέμα επιλογής ποιο μονοπάτι από αυτά τα δύο θέλεις να ακολουθήσεις. Έχουμε δει το μονοπάτι που ακολουθεί το Facebook και πιστεύω ότι θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι και στο Metaverse» λέει ο Σούστερ.
Πριν από λίγες μέρες ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι πιστεύει ότι μέχρι του τέλος της δεκαετίας θα υπάρχουν ένα δισ. χρήστες στο Metaverse καθένας εκ των οποίων θα ξοδεύει εκατοντάδες δολάρια καθημερινά σε αγορές ψηφιακών προϊόντων.
Τέλος, ο Σούστερ επισημαίνει ότι εκτός των άλλων το Metaverse θα δημιουργήσει μια νέα γενιά ακόμη πιο απομονωμένων ανθρώπων που θα ζουν αποκλειστικά μέσα στον εικονικό κόσμο όπως αυτή που δημιούργησε το Facebook.
«Υπάρχει μια πολυπλοκότητα στη δημιουργία αυτού του τύπου τεχνολογίας για πραγματικούς ανθρώπους και περιλαμβάνει την κατανόηση της ψυχολογίας των ανθρώπων και των πτυχών της ανθρωπότητας, κάτι που δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι [ο Ζούκερμπεργκ] έχει κάποια ικανότητα και άδεια να το κάνει».