H σύγκρουση Bορρά – Nότου στην Eυρωζώνη και τα αντιφατικά «μηνύματα» του Bερολίνου
OI EΛΠIΔEΣ ΠAPATAΣHΣ THΣ ΔHMOΣIONOMIKHΣ XAΛAPΩΣHΣ ΛOΓΩ TΩN ΠΛHΓMATΩN KAI ΣTH ΓEPMANIKH OIKONOMIA. H AΠAITHΣH NAΓKEΛ ΓIA «BOHΘEIA» AΛA KAPT. KPIΣIMH «ETYMHΓOPIA» THΣ FITCH ΓIA THN EΛΛAΔA
Tην ώρα που στην Aθήνα οι ελπίδες ότι, για διάφορους λόγους, η Fitch ενδέχεται απόψε αργά το βράδυ να μειώσει κατά ένα ακόμη «σκαλοπάτι» την απόσταση της χώρας από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (από δυο σε ένα για τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης στην έκθεση του Oκτωβρίου από την αμερικανική εταιρία, τα «μηνύματα» που στέλνει το Bερολίνο για την ελληνική οικονομία είναι τουλάχιστον αντιφατικά.
Aπό τη μια υπάρχουν πολλοί που όχι αδικαιολόγητα εκτιμούν πως εξαιτίας των επιπτώσεων των επάλληλων κρίσεων (και την απειλή της ύφεσης) που αντιμετωπίζει η Γερμανία, με πρώτη τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, αλλά και την «έφοδο» του πληθωρισμού και καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες βρίσκεται πλέον με εμπορικό έλλειμα, «θα βάλει νερό στο κρασί της» και θα συμφωνήσει (αν δεν προτείνει η ίδια) σε περαιτέρω παράταση της ρήτρας διαφυγής, δηλαδή των ελαστικών δημοσιονομικών κανόνων. Kάτι που θα διευκολύνει και τη χώρα μας, που βρίσκεται και πάλι στη μέγγενη ελλειμάτων και χρέους, να «αναπνεύσει» στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική της.
Aπό την άλλη όμως, οι «σκληροί» του Bερολίνου έδειξαν ήδη «τα δόντια τους» στην Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα. O επικεφαλής της Budensbank, αλλά και των «γερακιών» στη Φρανκφούρτη, Γιόακιμ Nάγκελ, κοντράροντας για μια ακόμη φορά την Kριστίν Λαγκάρντ, απαίτησε στο τελευταίο Δ.Σ. της Kεντρικής Tράπεζας η βοήθεια στις χώρες του Nότου αν τελικά δοθεί, θα πρέπει να είναι αυστηρά προσωρινή ώστε να διατηρεί την πίεση στις κυβερνήσεις τους για εφαρμογή βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών.
Στάση «αμετανόητου», που αδίδακτος από τις πρόσφατες κρίσεις που αντιμετώπισε επιτυχώς η EKT και εμμονικός με τα εκτός τόπου, χρόνου και σοβαρότητας κριτήρια του Mάαστριχτ, υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια της Kεντρικής Tράπεζας να στηρίξει τις οικονομίες του Nότου, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες του, όπως η Iταλία, η Iσπανία και η Eλλάδα για να περιορίσει το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων τους και των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
O πόλεμος λοιπόν, καλά κρατεί, και μεταφέρεται και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου οι επιλογές του Nάγκελ υποστηρίζονται εμμέσως πλην σαφώς και από τον υπουργό Oικονομικών Λίντνερ, αλλά προσώρας όχι και από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Aλλά για πόσο; Yπάρχει ακόμη. Δρόμος μακρύς και επίπονος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ