Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία δεν κρύβει εκπλήξεις. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι θα είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο νικητής των εκλογών.
Το ενδιαφέρον των ισπανικών εκλογών δεν επικεντρώνεται λοιπόν στο ποιος θα είναι ο νικητής ούτε στο εύρος της νίκης των συντηρητικών, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το Λαϊκό Κόμμα να υπερβαίνει το 45%, αλλά στο μέγεθος της συντριβής των Σοσιαλιστών (PSOE). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τούς θέλουν να λαμβάνουν ένα ποσοστό χαμηλότερο από το 30% των ψήφων.
Στη σκιά μιας ανεργίας που υπερβαίνει το 22% -στους νέους υπερβαίνει το 45%- οι Ισπανοί αναμένεται να τιμωρήσουν σκληρά τους Σοσιαλιστές. Η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Το εισόδημα των εργαζομένων είναι χαμηλότερο κατά 4,5% σε σχέση με το 2010. Το φάσμα της ύφεσης είναι ορατό και η πλειονότητα του εκλογικού σώματος προσβλέπει στους Συντηρητικούς για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι Ισπανοί θυμούνται με νοσταλγία τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στην οκταετία 1996-2004. Και όπως δηλώνει ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι: «Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών αφήνει πίσω της μια δύσκολα διαχειρίσιμη κληρονομιά. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε την υπέρβαση του παρελθόντος».
Ούτε λόγος για μείωση ελλειμμάτων απ’ τον Ραχόι
Ο Μαριάνο Ραχόι επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα επιτύχει το στόχο του. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος δεν λέει επίσης πώς θα μειώσει τα ελλείμματα και πώς θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά χωρίς να μειώσει τις κοινωνικές παροχές. Μένει επίσης να δούμε και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην επικείμενη κυβερνητική αλλαγή. Πάντως οι σχετικές αλλαγές σε Ελλάδα και Ιταλία δεν καθησύχασαν τους επενδυτές.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών διευρύνθηκαν την εβδομάδα αυτή τα spreadsτ ων γαλλικών και των ισπανικών ομολόγων, καθώς η κρίση χρέους συνεχίζει να επεκτείνεται χωρίς να διαφαίνεται λύση. Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της χώρας του είναι καλύτερη από εκείνη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας που εντάχθηκαν στα προγράμματα στήριξης. «Η Ισπανία θα συνεχίσει να αυτοχρηματοδοτείται. Η χώρα μας έχει δύναμη και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις εντάσεις».
Το Λαϊκό Κόμμα θα υποκύψει στην κηδεμονία Βρυξελλών – Βερολίνου;
Σε αυτά τα συμφραζόμενα τίθεται το ερώτημα ποια αλλαγή πολιτικής είναι σε θέση να εφαρμόσει μετά την Κυριακή η Μαδρίτη. Το πιθανότερο είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα θα αναγκαστεί να υπακούσει στα κελεύσματα των αγορών και θα υπαχθεί στην κηδεμονία των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Άλλωστε μέχρι στιγμής έχει στηρίξει όλα τα μέτρα που έχουν πάρει οι Σοσιαλιστές υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων. Ακόμη και τη συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου «χρεόφρενου» έχουν ψηφίσει οι συντηρητικοί.
Την περασμένη χρονιά ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο εφήρμοσε ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 10 δισ. ευρώ. Από τότε η δημοτικότητά του σημείωσε κατακόρυφη πτώση. Το πλήρωσε με την πολιτική του σταδιοδρομία. Ο πιθανός διάδοχός του, ο Ραχόι, είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε τριπλάσιες περικοπές προκειμένου το 2012 να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,4%.
Θα μπορέσει;