Προσοχή στο δημόσιο χρέος
Με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να επιδεινώνεται, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να εστιάσουν στην προστασία των πιο ευάλωτων και όχι στη στήριξη της ζήτησης, ενώ κάθε δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτό είναι το βασικό σημείο που τονίζει το ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup, το οποίο επισημαίνει παράλληλα ότι τα μέτρα χρειάζεται να εστιάζουν στους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την υποστήριξη επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα, υπογραμμίζουν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων του outlook της ανάπτυξης και της δυναμικής του πληθωρισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.
Σημειώνουν ότι παρόλο που οικονομίες της ευρωζώνης παραμένουν ανθεκτικές, οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον πόλεμο, την πανδημία και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένουν αυξημένοι.
Σύμφωνα με το Eurogroup, διάφοροι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς, μεταξύ των οποίων και η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού σε ορισμένα κράτη μέλη και τομείς, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι οι κίνδυνο πλήττουν σε διαφορετικό βαθμό τα κράτη -μέλη, αλλά όπως τονίζουν οι ΥΠΟΙΚ, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
Έτσι το Eurogroup υπογραμμίζει ότι υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά πρέπει να εστιάσει αντίθετα στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν χρειαστεί.
Η δημοσιονομική πολιτική σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται καταλλήλως ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και τον αριθμό των προσφύγων που έχουν δεχτεί από την Ουκρανία.
Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμβλυνση των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς που εμποδίζουν τις οικονομίες μας, τονίζει το Eurogroup, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες.
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης, έχουν στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο σε στόχευση των πιο ευάλωτων.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί πρέπει να διατηρήσουν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση. Από αυτή την άποψη, τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος είναι προτιμότερα από τα μέτρα μείωσης των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζουν ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.