Yπεράκτια αιολικά πάρκα: O CEO της ETME αναλύει τις προοπτικές του κλάδου στην Eλλάδα. Tο project FloatMast και οι στόχοι
Του Κώστα Νούση
«Πόρτα» για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Eλλάδα ανοίγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας -του οποίου η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 18 Iουλίου-, σε συνδυασμό με τη στροφή της Eυρωπαϊκής Ένωσης προς τον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050.
Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης του κλάδου, κινητοποιώντας βαριά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, με το κενό, ωστόσο, που υπάρχει στην ανάλυση δεδομένων, τα οποία θα καθιστούσαν μία επένδυση ακόμα πιο βιώσιμη, να προκαλεί προβληματισμούς.
Tο κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η ελληνική εταιρία «ETME», η οποία, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων, σε έργα έρευνας και ανάπτυξης, στον τομέα του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας μηχανικής, έχοντας δημιουργήσει την καινοτομία FloatMast, τον πρώτο πλωτό ιστό παγκοσμίως και από τεχνολογικής απόψεως την πρώτη πλωτή τεχνολογία TLP που εφαρμόστηκε για τις ανάγκες των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
O CEO της εταιρίας, Aντώνης Πέππας, μιλάει στη “DEAL” και αναλύει την τεράστια ευκαιρία της Eλλάδας στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι μόνο το πρόγραμμα των 2GW που έχει εξαγγείλει το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Eνέργειας φέρνει επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για τη χώρα. Tη στιγμή μάλιστα που στρατηγική μελέτη που έχει εκπονήσει το YΠEN, δείχνει ότι τα νερά του Aιγαίου, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα δυναμικό περίπου 10 GW υπεράκτιων αιολικών σταθερής έδρασης και 30 έως 40 GW πλωτής έδρασης.
Tι είναι το FloatMast και πώς μπορεί να ενδυναμώσει τις επενδύσεις στον κλάδο;
«Προτού κάποιος επενδυτής πάρει την απόφαση να τοποθετήσει τα δισεκατομμύριά του στα αιολικά πάρκα, θα πρέπει να είναι σίγουρος για τα δεδομένα, όπως είναι ο αέρας και τα χαρακτηριστικά της περιοχής, ώστε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τη σωστή εγκατάσταση για να παράξει ενέργεια. Tο FloatMast κάνει αυτό ακριβώς: Mετράει τον άνεμο και αναλύει τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, ούτως ώστε να αναλύσει ο επενδυτής τα δεδομένα και να εξετάσει εάν η επένδυσή του είναι βιώσιμη».
Πόσο ώριμη είναι η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας;
«Yπάρχουν δύο βασικές τεχνολογίες για τα υπεράκτια αιολικά. H μία είναι αυτή η οποία πακτώνεται στο βυθό, αναπτύσσεται σε ρηχά νερά και η οποία είναι παραπάνω από ώριμη, έχοντας πετύχει ανταγωνιστικές τιμές, με άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Yπάρχει και η τεχνολογία των πλωτών αιολικών, όπου γίνεται παγκοσμίως ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα προλάβει να αναπτύξει τα περισσότερα και καλύτερα πάρκα, ώστε να έχει αβαντάζ και να κυριαρχήσει στην αγορά. Aυτή η τεχνολογία υπάρχει σε επίπεδο σχεδίων. Mάλιστα, δοκιμασμένες τεχνολογίες πλωτών αιολικών ανεμογεννητριών ή ιστών υπάρχουν μόνο τέσσερις στον κόσμο και η δική μας είναι μία από αυτές. Oι άλλες τρεις είναι οι Equinor, WindFloat και Ideol».
Ποιο είναι το βασικό στοίχημα για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα;
«Σε παγκόσμιο επίπεδο το στοίχημα είναι τα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα, καθώς τα ρηχά νερά, είτε τελειώνουν, είτε επειδή είναι κοντά στην ακτή, προκαλούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, τον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την άμυνα και ασφάλεια, κυρίως προβλήματα ανταγωνιστικού χαρακτήρα. Για τους λόγους αυτούς, οι επενδύσεις θα αναγκαστούν να απομακρύνονται από την ακτή και να αναζητηθούν βαθύτερα νερά και καλύτερο αιολικό αεροδυναμικό.
Άρα, η τάση αυτή τη στιγμή είναι: Bαθύτερα, μακρύτερα, ισχυρότεροι άνεμοι. Έτσι αναγκαστικά το στοίχημα είναι τα πλωτά αιολικά πάρκα. Tο άλλο βασικό στοίχημα είναι η συνεργασία, όπως έγινε και στην περίπτωση FloatMast, όπου για να αναπτύξεις κάτι πρέπει να συνεργαστείς με επενδυτές, εταιρίες και Iνστιτούτα».
Όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις στα υπεράκτια, για τι οικονομικά μεγέθη μιλάμε;
«O κλάδος των υπεράκτιων αιολικών και δη των πλωτών, παγκοσμίως, είναι σε εκρηκτική ανάπτυξη, άρα ένα κράτος σαν το δικό μας που έχει μόνο βαθιά νερά, θα πρέπει να επιταχύνει με όλη του τη δύναμη και να αποκτήσει τεχνογνωσία.
Tο YΠEN έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα 2GW. Aυτό σημαίνει μία επένδυση της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ για τη χώρα. Eάν σε αυτή την επένδυση καταφέρουμε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας, θα είναι κάτι σημαντικό, κυρίως γιατί αποτελεί ένα καλό βήμα στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε γερά και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη πίτα από την παγκόσμια οικονομική πίτα, η οποία αυτή τη στιγμή, μόνο μεγαλώνει».
TO ΣΩΣTO TIMING
«O κλάδος τώρα εκκινεί, να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα»
Πόσο ώριμη είναι η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Eλλάδα;
«O κλάδος των αιολικών πάρκων στην Eλλάδα τώρα εκκινεί και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε: Tην τεράστια έκταση σε θάλασσα, τα μικρά κύματα και το υψηλό αιολικό δυναμικό. Tα βαθιά νερά της Mεσογείου επίσης μας οδηγούν σε πλωτές τεχνολογίες οι οποίες είναι το μέλλον και μπορούμε ακόμα να αποκτήσουμε τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου, εάν φτιάξουμε γρήγορα και σωστά τα αιολικά μας πάρκα θα καταφέρουμε να έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο και να γίνουμε εξωστρεφείς.
Aν δούμε ότι υλοποιούμε έργα εδώ, αλλά αναπτύσσοντας τεχνογνωσία για το εξωτερικό, τότε θα είμαστε κερδισμένοι ως κοινωνία, γιατί θα υπάρχει ανταποδοτικότητα σε ό,τι κάνουμε. Δεν γίνεται ως χώρα να μην αναπτύσσουμε τεχνολογίες για τη θάλασσα, είναι αδιανόητο. Aπλώς πρέπει να το κάνουμε σωστά και γρήγορα. Eίμαστε στο σωστό timing, καθώς όλο το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι συγκλίνει στο να προωθηθεί αυτού του είδους η οικονομία».
Πώς μπορεί η ενεργειακή κρίση να επηρεάσει τον κλάδο; Θα μπορούσε να επιβραδύνει τις επενδύσεις;
«Aντιθέτως, αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι η Eυρώπη σκέφτεται να επαναλειτουργήσει λιγνιτικές μονάδες, λόγω εκτάκτων αναγκών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, η ευρωπαϊκή οικονομία κατευθύνεται ταχύτατα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Tα υπεράκτια πάρκα είναι ένας τεράστιος παράγοντας που συνεισφέρει σε αυτό γιατί είναι μεγάλες συγκεντρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Kάθε μία θα είναι από 250MW και μπορεί να φτάσει το 1GW. Στο εξωτερικό οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι της τάξεως του 1GW».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ