Η Gazprom, που έχει το εξαγωγικό μονοπώλιο του ρωσικού φυσικού αερίου, επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας που παρεμποδίζουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε τουλάχιστον έναν σημαντικό πελάτη στην Ευρώπη από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Reuters.
Η εν λόγω επιστολή αναφέρει ότι η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις εφοδιασμού της λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.
Εμπορική πηγή είπε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση χτυπηθεί από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προς το παρόν επιθυμεί να συνεχίσει ο εφοδιασμός έως ότου απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες.
Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω μεγάλων οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που βρίσκεται υπό συντήρηση.
Στη Γερμανία έφτασε η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1
Αλμα 4% σημειώνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου τη Δευτέρα, εν μέσω ρεπορτάζ για την τουρμπίνα που χρειάζεται ο Nord Stream 1, η οποία έπρεπε να συντηρηθεί και για τον λόγο αυτό βρέθηκε στον Καναδά -πρέπει να τοποθετηθεί ως τις 21 Ιουλίου για να μην ξεπαγιάσει η Ευρώπη, αν δεν μπλοφάρει ο Πούτιν…
Πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας Kommersant ανέφεραν ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής της.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Gazprom δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία του Nord Stream 1, ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε εάν η τουρμπίνα θα επιστραφεί από τον Καναδά. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η αποστολή της τουρμπίνας θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται 4,8% και φτάνει στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα.