Βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,Χουλουσί Ακάρ.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Ακάρ μετά το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελληνική παρέμβαση στην αμερικανική κεντρική πολιτική σκηνή.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ σε νέες δηλώσεις σχετικά με το νομοσχέδιο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που θέτει περιοριστικούς όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την πώληση στην Τουρκία συνεχίζονται και η Ελλάδα στο θέμα αυτό ξεπέρασε τα πρότυπα των διεθνών σχέσεων», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό το παιχνίδι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η διαδικασία προμήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί την υπόθεση.
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την επιτυχία της Τουρκίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών και της μετανάστευσης. Πώς εξηγείτε αυτήν την κατάσταση; Ένας βουλευτής, μια ομάδα βγήκε εκεί με μερικούς χειρισμούς και παραπληροφόρηση».
«Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό το κόλπο» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Για να είναι ισχυρό το ΝΑΤΟ, τα μέλη του πρέπει να είναι ισχυρά. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι το γνωρίζουν αυτό, γνωρίζουν τη δουλειά μας και εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν υπάρχει κάτι υπό όρους όπως «θα σας το δώσω αλλά δεν θα το κάνετε αυτό».
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας μέσα σε λογικές παραμέτρους μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε το έργο μας σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις» κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ.