Θέματα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (άρθρο 133) για τις μεταθέσεις του εξωτερικού, δηλαδή στα προξενικά λιμεναρχεία, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς, ρυθμίζουν διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, στο περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, που παρουσίασε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Επίσης, με το άρθρο 134 παρατείνονται με αίτησή τους και με το ίδιο αντάλλαγμα οι συμβάσεις παραχώρησης στη χερσαία ζώνη λιμένα μέχρι δύο χρόνια, επιχειρήσεων που είτε βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας είτε χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες λόγω του κορονοϊού. Αυτό το μέτρο αφορά στις συμβάσεις που συνήφθησαν πριν την 13η Μαρτίου του 2020, δηλαδή προ του κορονοϊού και αλλοιώθηκε ο οικονομικός προγραμματισμός αυτών των επιχειρήσεων.
Στο άρθρο 135 επανέρχεται η περσινή ρύθμιση για την επέκταση των παραχωρημένων χώρων σε χερσαία ζώνη λιμένα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνευ επιπλέον ανταλλάγματος για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.
Με το άρθρο 136 ρυθμίζεται το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στην απουσία δυνατότητας παραχώρησης θαλάσσιας λιμενικής ζώνης με αντάλλαγμα σε ιδιώτες. Αυτό κυρίως γίνεται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση των υδατοδρομίων.
Με το άρθρο 137 δίδεται παράταση έως 30/10/2022 στην ολοκλήρωση των μετατάξεων του προσωπικού της ΟΛΠ και της ΟΛΘ στο δημόσιο και τους ΟΤΑ που έληξε 30/6/2022.
Με το άρθρο 138 η εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένα αρχίζει από το 1/11 όπου ξεκινάει και η ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας.
Και τέλος με το άρθρο 139 εξασφαλίζεται η αναγκαία μεταβατικότητα και αναδρομικότητα προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επέφερε το άρθρο 11 του ν.4926/2022.