Τα ιαπωνικά εργοστάσια αύξησαν την παραγωγή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών τον Ιούνιο, καθώς χαλάρωσαν τα προβλήματα που προκαλούσαν οι περιορισμοί στην Κίνα για τον κορονοϊό, σε μια ευπρόσδεκτη ένδειξη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι οικονομικές προοπτικές θα βελτιωθούν.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αύξηση της κατανάλωσης βοήθησε την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, αφού συρρικνώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2013 που άρχισαν να γίνονται διαθέσιμα τα στοιχεία.
Η αύξηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση των αυστηρών lockdowns στη Σαγκάη, κάτι που οδήγησε στην ενίσχυση της ιαπωνικής παραγωγής μηχανοκίνητων οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών.
“Μια τεράστια ανάκαμψη 14% της μηνιαίας ανάκαμψης στην παραγωγή αυτοκινήτου, οδήγησε στην αύξηση καθώς οι ελλείψεις ανταλλακτικών που προέκυψαν από το lockdown στη Σαγκάη μειώθηκαν”, οικονομολόγος της Capital Economics.
Ενώ η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από το 3,7% που αναμενόταν, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως το πτωτικό ρίσκο για την παραγωγή εξακολουθεί να υφίσταται καθώς παραμένουν οι καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών.
“Η οικονομία παγκοσμίως και ιδιαίτερα η μεταποίηση, σαφώς επιβραδύνονται. Αλλά η ιαπωνική παραγωγή δεν έχει εξομαλυνθεί ακόμη. Το momentum ανάκαμψης πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην προσφορά”, αναφέρει αναλυτής της Shinkin Central Bank Research Institute.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, παρουσιάζοντας αύξηση 1,5% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι των εκτιμήσεων για 2,8%.
Αυτό ενίσχυσε την άποψη ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό της οικονομίας, διατηρήθηκε υψηλά στο β΄ τρίμηνο.
Ωστόσο, οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις αγορές τους στους επόμενους μήνες, κάτι που θα ήταν άσχημο για την ιαπωνική οικονομική ανάκαμψη.
Οι δομικές τιμές καταναλωτή στο Τόκιο, διαμορφώθηκαν στο 2,3% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τον στόχο της BoJ για δεύτερο μήνα.
“Οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει παράγοντα που θα επιβαρύνει το καταναλωτικό κλίμα”, τονίζουν αναλυτές.
Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούνιο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που μετρά τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε στις 1,27 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις 1,24 μονάδες τον Μάιο.