Πιο κερδοφόρες γίνονται ξανά οι βασικές δραστηριότητες χορήγησης δανείων των τραπεζών, καθώς η εποχή των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ φθάνει στο τέλος της.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα β’ τριμήνου έχουν παρουσιάσει αύξηση των καθαρών εντόκων κερδών τους κατά 3,74 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που σημαίνει αύξηση 17%. Τα κέρδη τους έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις αναλυτών, παρότι αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι προβλέψεις τους για τα χρέη και τις δαπάνες.
Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν οι επιδόσεις της BNP Paribas, η οποία παρουσίασε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, ενώ τα καθαρά κέρδη της UniCredit εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε ετών. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους έχει να κάνει με την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία έβαλε τέλος στα αρνητικά επιτόκια οκτώ ετών στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν.
Ενώ, όμως, ο πληθωρισμός ωθεί σε άνοδο το κόστος των τραπεζών, με αποτέλεσμα να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε πιθανές στάσεις πληρωμών χρέους εν μέσω των επιδεινούμενων μακροοικονομικών προοπτικών, ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων δεν έχει γίνει ακόμη έντονος. Αρκετές εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, προειδοποίησαν για αντίξοες οικονομικές συνθήκες εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου της. Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Κρίστιαν Σιούινγκ δήλωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των δανείων της έως 0,2% φέτος και το επόμενο έτος, ποσοστό που ισοδυναμεί με 1 δισ. ευρώ.
Το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κληθούν να σταματήσουν τις χρεώσεις καταθέσεων που εισήγαγαν στους λογαριασμούς πελατών.
Επίσης, τελευταίως υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μέρος από τα αυξανόμενα κέρδη των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο από την κρίση του κόστους διαβίωσης. Η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα λεπτομέρειες για την επιβολή φόρου 4,8% στους τόκους και στις χρεώσεις των τραπεζών προς τους πελάτες τους, ενώ η Πολωνία υποχρεώνει τις τράπεζες να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να διακόπτουν τις πληρωμές των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων τους.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ