Οι πύλες της εξόδου άνοιξαν για χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και το μόνιμο προσωπικό που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, τίθονται σε εργασιακή εφεδρεία, εφόσον μέχρι τις 31.12.2013 τα έτη ασφάλισης, που υπολείπονται για την συμπλήρωση της απαιτούμενης 35ετίας είναι κατά μέγιστο όριο δύο.
Στην περίπτωση που για την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται (σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου) και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από την συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου.
Στην εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη -που εξεδόθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να λυθεί ένα θέμα που έχει περιπλέξει τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας- ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις για να τεθεί ο υπάλληλος σε εργασιακή εφεδρεία.
Ταυτοχρόνως, στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως) ανεξαρτήτως του εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους.
Στην εγκύκλιο παρατίθενται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των Ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί τύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί), προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ορθής εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.