Η γερμανική RWE βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλο αριθμό προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όχι μόνο στο Κατάρ και τη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ο διευθύνων της σύμβουλος Μάρκους Κρέμπερ, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας εντείνει τις προσπάθειές του να αντικαταστήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Όπως μεταδίδει το Reutes, νωρίτερα εντός του έτους η RWE είχε δηλώσει ότι συνομιλούσε με πιθανούς προμηθευτές LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, καθώς το Βερολίνο επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο προμηθευτή της φυσικού αερίου.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters τον Μάιο ότι οι συνομιλίες με το Κατάρ αποδείχθηκαν δύσκολες λόγω διαφωνιών σε κρίσιμες ρήτρες των συμβάσεων, κυρίως σχετικά με τη διάρκεια των συμφωνιών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Κατάρ αποφάσισε να μην κάνει μια καλή προσφορά και ότι αναζητούνται αλλού ενδεχόμενοι εισαγωγείς φυσικού αερίου προς το παρόν.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της RWE, ο CEO Μ. Κρέμπερ είπε ότι “μιλάμε με κάθε είδους προμηθευτές και σίγουρα υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν σημαντική ικανότητα εξαγωγής LNG. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη”.
Πέρα από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Reuters σημειώνει ότι και η Αυστραλία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων LNG παγκοσμίως.
Η RWE, η οποία επηρεάζεται λιγότερο από τη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου σε σχέση με την ανταγωνιστική της Uniper, δήλωσε ότι είχε 40 αποστολές φορτίων LNG στην Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αριθμό τετραπλάσιο από της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
Κατά τον Κρέμπερ, η επέκταση των τερματικών σταθμών LNG είναι το κλειδί για τη βελτίωση των παροχών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τον ίδιο προσθέτει ότι η RWE θα γεμίσει τους τερματικούς σταθμούς μόλις κατασκευαστούν, συμπεριλαμβανομένης μιας πλωτής μονάδας στο Bruensbuettel που ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.
“Οι υποδομές στην Ευρώπη βρίσκονται σε οριακό σημείο”, επισήμανε.
Η RWE αποκάλυψε τον Μάιο το σχέδιο για αγορά περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως από τη Sempra Energy με έδρα ΗΠΑ, αρχής γενομένης από το 2027, κάτι που σύμφωνα με τον Κρέμπερ θα καλύψει το μερίδιο της RWE στον τερματικό σταθμό Brunsbuettel.