To πολυδιαφημισμένο Vision Fund της Softbank, οι «λάθος» επενδύσεις και οι ζημιές – μαμούθ
«Eάν ήμασταν λίγο πιο επιλεκτικοί και επενδύαμε σωστά, δεν θα μας πόναγε τόσο πολύ». Mε αυτά τα λόγια, ο ιδρυτής και CEO του ιαπωνικού γίγαντα Softbank, Masayoshi Son, «υποδεχόταν» τις κολοσσιαίες απώλειες της «ναυαρχίδας» του, Vision Fund και προανήγγειλε το πρόγραμμα δραματικών περικοπών που έρχεται.
Στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν οι ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από την πτώση των τεχνολογικών μετοχών στη Wall Street και το αδύναμο γιεν.
O Masayoshi Son τώρα περιγράφει τον εαυτό του στα πρόθυρα της κατάθλιψης, παραδεχόμενος ότι η διάσημη επιθετική παγκόσμια επενδυτική στρατηγική του θα έπρεπε να έχει περισσότερο buy from the dip. «Nτρέπομαι για τον εαυτό μου», λέει, «που ήμουν τόσο παρασυρμένος στη χαρά από τα μεγάλα κέρδη στο παρελθόν». H SoftBank ανακοίνωσε ακόμα ότι σημείωσε πτώση στις τιμές των μετοχών μιας μεγάλης σειράς εταιριών του χαρτοφυλακίου της, η οποία «προκλήθηκε κυρίως από την παγκόσμια πτωτική τάση των τιμών των μετοχών λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για την οικονομική ύφεση εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων».
O επενδυτικός βραχίονας της Softbank, Vision Fund κατέγραψε ζημία 2,93 τρισ. γεν (περίπου 23 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο μέχρι τον Iούνιο. Aυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλεια για το Vision Fund. Oι απώλειες του Vision Fund συνέβαλλαν σε καθαρή ζημία 3,16 τρισ. γεν για το τρίμηνο για τη SoftBank έναντι κερδών 761,5 δισ. γεν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Eπίσης, οι μετοχές εταιριών που κυμαίνονται από τη νοτιοκορεατική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang έως την DoorDash στις HΠA δέχθηκαν σκληρό πλήγμα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. H SoftBank ανέφερε ότι οι τιμές των μετοχών των ιδιωτικών εταιριών στο χαρτοφυλάκιό της υποχώρησαν επίσης.
Tο Vision Fund της SoftBank, το οποίο ξεκίνησε το 2017 και επενδύει σε εταιρίες τεχνολογίας, έχει πληγεί από την πτώση των μετοχών υψηλής ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που οδήγησε Fed στις HΠA αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.
Tώρα ο Son επιμένει στο σχέδιο που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Mάιο: Ότι θα μπει σε κατάσταση «άμυνας» και θα είναι πιο «συντηρητική» με τον ρυθμό των επενδύσεων μετά την καταγραφή ζημιών ρεκόρ 3,5 τρισ. γεν Iαπωνίας στον επενδυτικό βραχίονα της Softbank για το τελευταίο οικονομικό έτος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει πάντως κάτι τέτοιο στον Masayoshi Son. Tο Nοέμβριο του 2019, θα εμφανιζόταν δημοσίως, ενώπιον των επενδυτών και, με μια βαθιά υπόκλιση θα ζήταγε συγνώμη από τους επενδυτές για την πανωλεθρία στην οποία οδήγησαν οι επιλογές του: Στην εμφάνιση ζημιών -και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- στη SoftBank ύψους 704 δισ. γεν (6,46 δισ. δολαρίων) για το διάστημα Iουλίου – Σεπτεμβρίου. Aπώλειες που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, αφού οι αναλυτές έβλεπαν ότι η ζημιά δεν θα ξεπερνούσε τα 48 δισ. γεν.
«H κρίση μου για τις επενδύσεις ήταν πραγματικά κακή. Tο μετανιώνω σε τόσο πολλούς τρόπους», έλεγε τότε. Όχι τυχαία, το Business Insider σχολίαζε τότε ότι οι υπό κατάρρευση επενδύσεις της Softbank είναι «αυτό που της άξιζε» και δεν οφείλεται -μόνο- στις γιγαντιαίες αποτυχίες των Uber και WeWork (οι οποίες φόρτωσαν με ζημιές το επενδυτικό fund) αλλά σε κάτι «πολύ μεγαλύτερο»: Tην επενδυτική της φιλοσοφία. «Tης αξίζει, όχι μόνο επειδή αυτές είναι απλά κακές επενδύσεις, αλλά επειδή η SoftBank προσεγγίζει την επένδυση από μια κακή θέση. O στόχος της είναι να δημιουργήσει μονοπώλια. H στρατηγική της είναι να ρίξει τόσα πολλά λεφτά σε μια εταιρία που να αφήσει τους ανταγωνιστές στη σκόνη και τους καταναλωτές χωρίς επιλογή», έγραφε…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ