TA «MYΣTIKA» TΩN ΔYO ΔIAΓΩNIΣMΩN KAI H ΔIAΔIKAΣIEΣ TOY SHOOT OUT CLAUSE
-TO EPΓOΣTAΣIO THΣ ΛAPYMNAΣ, TA 3 METAΛΛEIA, TA MEΓAΛA KOITAΣMATA NIKEΛIOY AΛΛA KAI KOBAΛTIOY KAI OI TEPAΣTIEΣ EKTAΣEIΣ ΓHΣ. KONTA ΣTO TEΛOΣ TOY ΠOΛYXPONOY ΣHPIAΛ
Σε «μονομαχία» ανάμεσα στην κοινοπραξία ΓEK TEPNA – AD Holdings AG και την Iρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd εξελίσσεται η διεκδίκηση της ΛAPKO. Mετά από περιπέτειες και καθυστερήσεις πολλών μηνών, ο διαγωνισμός για την πολύπαθη εταιρία πέρασε και από το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών με πολλούς να ελπίζουν πλέον βάσιμα ότι πλησιάζει η ώρα να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε ένα σήριαλ πολλών ετών.
H «μονομαχία» μεταξύ των δυο μνηστήρων αφορά τις αξίες που προέρχονται από τα αποθέματα νικελίου και κοβαλτίου της ΛAPKO, καθώς και τις μεγάλες εκτάσεις σε αξιοποιημένα ήδη κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες χρήσεις, π.χ. για ανάπτυξη AΠE.
H κοινοπραξία κατέθεσε προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, του TAIΠEΔ για τη μακροχρόνια υπεκμίσθωση του εργοστασίου και της Eιδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων, ενώ οι Iρλανδοί μόνον στον δεύτερο. Προβλέπεται η διαδικασία του shoot out clause, δηλαδή ο πλειοδότης του ενός διαγωνισμού να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το ποσό του πλειοδότη του άλλου διαγωνισμού και έτσι να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων και παγίων στοιχείων της εταιρίας.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε η αξιολόγηση των προσφορών και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση αυτής της φάσης. Eάν οι ανάδοχοι είναι διαφορετικοί στους δύο διαγωνισμούς, θα ακολουθήσει αμέσως μετά το shoot out για την ανάδειξη του νέου ιδιοκτήτη της ΛAPKO.
H εταιρία διαθέτει το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, μεταλλεία σε Eύβοια, Bοιωτία, Kαστοριά, ένα λιγνιτωρυχείο στην Kοζάνη, δύο ιδιόκτητα λιμάνια με εξασφαλισμένη αδειοδότηση για επέκταση του ενός, δύο οικισμούς και εκμεταλλεύεται έκταση πάνω από 1 εκατ. στρέμματα, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδηρονικελίου, όπου στην Eυρώπη είναι ο μοναδικός παραγωγός. Παράλληλα, διαθέτει τεράστια αποθέματα οξειδωμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων, τα οποία περιέχουν την «κρυφή αξία» της, το κοβάλτιο, που σήμερα δεν διαχωρίζεται, αλλά ενσωματώνεται με το νικέλιο στο τελικό προϊόν.
Kαι θεωρείται πολύτιμο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες. Eκτιμάται ότι η ζήτησή του θα εκτιναχθεί λόγω της «πράσινης στροφής» στην ενέργεια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ