Η Λιζ Τρας ορίστηκε η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τη Δευτέρα, κερδίζοντας μια κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής, βιομηχανικές αναταραχές και ύφεση.
Μετά από εβδομάδες ενός συχνά διχαστικού αγώνα για την ηγεσία που είδε την υπουργό Εξωτερικών να έρχεται αντιμέτωπη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η Τρας βρέθηκε στην κορυφή σε ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.
Η ανακοίνωση πυροδοτεί την έναρξη της αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο, μετά από μήνες σκανδάλου που διέλυσαν την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του. Θα ταξιδέψει στη Σκωτία για να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ την Τρίτη για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του. Η Τρας θα τον ακολουθήσει και θα της ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση από τον μονάρχη.
Η Τρας, επί μακρόν πρωτοπόρος στην κούρσα για την αντικατάσταση του Τζόνσον, θα γίνει η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών από τις εκλογές του 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα πέρασε από κρίση σε κρίση και τώρα αντιμετωπίζει μια μακρά ύφεση που προκλήθηκε από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό που έφτασε στο 10,1% τον Ιούλιο.
Όντας υπουργός Εξωτερικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, η Τρας, 47 ετών, υποσχέθηκε να δράσει γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, λέγοντας ότι εντός μιας εβδομάδας θα καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και τη διασφάλιση των μελλοντικών προμηθειών καυσίμων.
Η Τρας έχει σηματοδοτήσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία της ότι θα αμφισβητήσει τη σύμβαση καταργώντας τις αυξήσεις φόρων και περικόπτοντας άλλες εισφορές σε μια κίνηση που ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό.
Αυτό, καθώς και μια δέσμευση για αναθεώρηση της εντολής της Τράπεζας της Αγγλίας προστατεύοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της, ώθησε ορισμένους επενδυτές να απορρίψουν τη λίρα και τα κρατικά ομόλογα.
Ο Κουάσι Κουαρτένγκ, που ευρέως φέρεται ότι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της, προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές τη Δευτέρα, λέγοντας σε ένα άρθρο στην εφημερίδα Financial Times ότι υπό την Τρας θα χρειαζόταν “κάποια δημοσιονομική χαλάρωση”, αλλά ότι η κυβέρνησή της θα ενεργούσε σε “ένα δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο”.
Ο Τρας αντιμετωπίζει μια μακρά, δαπανηρή και δύσκολη λίστα εκκρεμοτήτων, την οποία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι είναι το αποτέλεσμα 12 ετών φτωχής συντηρητικής κυβέρνησης. Αρκετοί έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές – κάτι που η Τρας είπε ότι δεν θα επιτρέψει.