Η φετινή χρονιά δεν ήταν διαφορετική και, με την υγεία της να επιδεινώνεται, η 96χρονη Βρετανίδα μονάρχης άφησε, τελικά, την τελευταία της πνοή στο αγαπημένο της εξοχικό στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με την Daily Mail, μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά της, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα, που βρίσκονταν ήδη στη Σκωτία την ώρα που η υγεία της βασίλισσας έπαιρνε τη δραματική τροπή προς το χειρότερο, κατάφεραν να φτάσουν στο βασιλικό κτήμα πριν από τον θάνατό της. Λέγεται μάλιστα ότι το κτήμα αυτό ήταν από καιρό το αγαπημένο της.
Τι ενδιαφέρον και τι ιδιαίτερο έχει, λοιπόν, η αγαπημένη εξοχική κατοικία της βασίλισσας; Μπορεί να είναι γνωστό πως τα σπίτια της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι πάρα πολλά αλλά είναι λίγες οι φορές που το εσωτερικό τους βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει με τα χρόνια.
Πώς το κάστρο Μπαλμόραλ πέρασε στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ
Βρίσκεται στον ποταμό Dee και όχι μακριά από το βουνό Lochnagar. Το κάστρο Μπαλμόραλ απέχει περίπου 800 χλμ από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, δηλαδή εννέα ώρες οδήγησης.
Αν και οι επίσημες βασιλικές κατοικίες, όπως το Κάστρο του Ουίνδσορ και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανήκουν στο Crown Estate -το οποίο χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς φορολογούμενους-, το Μπαλμόραλ ήταν προσωπική ιδιοκτησία της Ελισάβετ, που κληρονόμησε μέσω της οικογένειάς της. Η μόνη άλλη ιδιόκτητη κατοικία της είναι το Sandringham, που βρίσκεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας.
Νοικιάστηκε για πρώτη φορά το 1848 και αγοράστηκε το 1852 από τον πρίγκιπα Αλβέρτο για τον ίδιο και τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Βικτωρία. Απέκτησε το Μπαλμόραλ έξι χρόνια αφότου το ζευγάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σκωτία. Και από τότε πέρασε στα χέρια της βασιλικής οικογένειας. Αλλωστε η βασίλισσα Ελισάβετ και η βασίλισσα Βικτώρια ήταν οι δύο μεγαλύτεροι μονάρχες στη βρετανική ιστορία. Η Βικτώρια μάλιστα, η οποία βασίλευε από το 1837 έως το 1901, καθιέρωσε πολλά για τα οποία η Ελισάβετ τιμήθηκε από τότε που στέφθηκε, το 1952.
Το Μπαλμόραλ υπάρχει από τον 15ο αιώνα, αλλά διάφορες προσθήκες και ανακαινίσεις με την πάροδο των ετών έχουν μετατρέψει το σπίτι σε κάτι που απέχει πολύ από την αρχική του εκδοχή.
Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την αρχιτεκτονική του
Σύμφωνα με το architecturaldigest το στιλ του κάστρου Μπαλμόραλ θεωρείται ότι είναι σκωτσέζικο βαρονιακό και γοτθικό.
Όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος αγόρασε το Μπαλμόραλ, αποφάσισε ότι ήταν πολύ μικρό για να στεγάσει τη βασιλική οικογένεια. Ετσι, ο πρίγκιπας, η βασίλισσα Βικτώρια και τα παιδιά τους έζησαν στο κάστρο, ενώ χτιζόταν ένα νέο. Μετά την ολοκλήρωση του έργου -το 1856- το αρχικό κάστρο κατεδαφίστηκε. Χτίστηκε εκ νέου τους αρχιτέκτονες πατέρας-γιος Τζον και Γουίλιαμ Σμιθ (οι οποίοι ήταν και οι δύο Σκωτσέζοι). Η κατασκευή έγινε από τοπικό γρανίτη και οργανώθηκε σε δύο τμήματα, καθένα από τα οποία περιστρέφεται γύρω από την αυλή. Ένας πύργος-ρολόι με πυργίσκο παραμένει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του μέχρι σήμερα.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού. Ήταν επίσης υπεύθυνος για μια σειρά από μικρότερες προσθήκες, όπως η κύρια αγροικία. Μετά το θάνατο του πρίγκιπα το 1861, η βασίλισσα Βικτώρια έχτισε μια σειρά από εξοχικές κατοικίες στο κτήμα, οι οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Έχτισε το Garden Cottage για τα παιδιά της, το Baile-na-Coille για την υπηρέτριά της και το Karim Cottage για τον Ινδό γραμματέα της. Το 2019, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η Κέιτ και τα παιδιά τους φέρεται να έμειναν σε ένα από τα εξοχικά σπίτια στο κτήμα που ονομάζεται Tam-na-Ghar.
Ένα από τα σπίτια στο Μπαλμόραλ, το Birkhall, ανήκει στον σημερινό βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα. Ο πρώτος το κληρονόμησε όταν πέθανε η γιαγιά του, μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, το 2002, και το ζευγάρι πέρασε εκεί το μήνα του μέλιτος το 2005.
Σήμερα, το ακίνητο του 19ου αιώνα θεωρείται ιστορικό κτίριο.
Οι εσωτερικοί χώροι και ο υπέροχος κήπος του κάστρου
Αν και το Κάστρο Μπαλμόραλ περιλαμβάνει πολλά δωμάτια, μερικά από αυτά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αίθουσα χορού. Με γιγάντιους πολυελαίους, κεφάλια ελαφιού και σχέδια με τριφύλλι, είναι ένα αριστούργημα στο στιλ των Highlands.
Φωτογραφίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το σκούρο πράσινο πρωταγωνιστεί στην κατοικία. Υπάρχουν επίσης μαρμάρινα τζάκια με καθρέφτες, ταπετσαρισμένες καρέκλες και πολλά δερματόδετα βιβλία. Παρά την παρουσία επιβλητικών ρολογιών και φωτιστικών, δεν λείπουν οι σύγχρονες ανέσεις -όπως οι τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε το δικό της γραφείο, το οποίο, κατά τη δεκαετία του 1970, ήταν στρωμένο με καρό ταπετσαρία. Αυτό το δωμάτιο περιλαμβάνει επίσης ωραία ξύλινα έπιπλα και λουλουδάτες κουρτίνες.
Πολύ ιδιαίτερος είναι και ο κήπος 50.000 στρέμμάτων. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ανέλαβαν το κτήμα, ο αείμνηστος δούκας του Εδιμβούργου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τους κήπους. Οι συνεισφορές του περιλαμβάνουν έναν λαχανόκηπο, πολλά λουλούδια και μια περιοχή γεμάτη βελανιδιές. Υπάρχει επίσης ένα άγαλμα του σκύλου κόλεϊ της βασίλισσας Βικτώριας, ονόματι Noble.
Πηγή: iefimerida.gr