Η Τουρκία και η Ελλάδα υπερέβησαν τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων διεθνών επισκεπτών κατά 9% και 2% αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, παρά τα προβλήματα απότις διακοπές των πτήσεων.
Τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία δεδομένων αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να έχουν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, εάν η αεροπορική βιομηχανία ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια κατά τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού.
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας αύξηση 2% στις αφίξεις πτήσεων, ακολουθούμενη από την Αθήνα, με μόλις 7% πτώση, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο, αμφότερες με πτώση 8% και τη Μάλαγα, με πτώση 13%.
Οι κύριοι παράγοντες που απέφεραν τις ισχυρές επιδόσεις της Τουρκίας είναι η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και το άνοιγμά της στη ρωσική αγορά, από όπου έχουν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% όλων των αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ το 2022 αυτό μειώθηκε δραματικά.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, είχε καλές επιδόσεις ως προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόζοντας σχετικά φιλικούς προς τους επισκέπτες ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την COVID-19.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με το 2019, όμως για το επόμενο τρίμηνο η μείωση περιορίζεται στο 21% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019.
Οι κρατήσεις γι αυτό το τρίμηνο για την Τουρκία και την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20% και 5% αντίστοιχα, ενώ η Πορτογαλία σημείωσε πτώση μόλις 3%, η Ισλανδία κατά 7% και η Ισπανία κατά 15%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται στις κρατήσεις το επόμενο τρίμηνο, με τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να είναι μόλις 2% μειωμένη σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθεί η Ισπανία με μείωση 3%, οι ΗΠΑ είναι μόλις 5% πίσω έναντι του 2019, η Ιρλανδία 6% χαμηλότερα και η Γερμανία 11% πίσω.
Μια ανάλυση στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019 ως προς τις αφίξεις από τις ευρωπαϊκές αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ακολουθεί η Πολωνία με πτώση 9%, η Ισπανία με πτώση 12%, το Ηνωμένο Βασίλειο με πτώση 13%, η Δανία με πτώση 14% και η Πορτογαλία με πτώση 15%.
Η ισχυρότερη εξωευρωπαϊκή αγορά στις αφίξεις στη γηραιά ήπειρο αυτό το δίμηνο ήταν οι ΗΠΑ, με πτώση μόλις 5% σε σχέση με το 2019. Ακολούθησαν η Κολομβία και το Ισραήλ, και οι δύο με πτώση 9%, η Νότια Αφρική με πτώση 10%, το Μεξικό 12% και ο Καναδάς και το Κουβέιτ, και οι δύο με 13%. κάτω. Συνολικά, οι αεροπορικές αφίξεις στην Ευρώπη από προορισμούς εκτός Ευρώπης αυτό το δίμηνο μειώθηκαν κατά 31%.