Το ρήγμα που «εκθεμελιώνει» τα κτίρια
Στην ιδιαιτερότητα που έχουν οι ισχυρότατοι σεισμοί στην Ταϊβάν, αναφέρεται ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σεισμική ακολουθία με σεισμούς πάνω από 6,5 Ρίχτερ είναι αποτέλεσμα της έντονης σεισμοτεκτονικής παραμόρφωσης που υφίσταται κατά μήκος του Central Range Fault με διεύθυνση Βορράς – Νότος, που διατρέχει το ανατολικό τμήμα της Ταϊβάν.
Η σεισμική ακολουθία θεωρείται συνέχεια των μεγάλων σεισμών του Φεβρουαρίου του 2018 που έγιναν στο βόρειο τμήμα του ρήγματος και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες καταστροφές.
Γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα «εκθεμελιώνει» τα κτίρια
Όπως τονίζει ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που έχει μελετήσει σε δύο αποστολές προηγούμενους σεισμούς, το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει πολύ μεγάλες κατακόρυφες επιταχύνσεις λόγω του ανάστροφου χαρακτήρα του, γεγονός το οποίο «εκθεμελιώνει» τα κτίρια, με κίνηση προς τα πάνω, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν πλευρικά.