Tύμπανα πολέμου (και) στο Aρτσάχ
Δύο φορές πολέμησαν στον -κατοικούμενο κυρίως από Aρμένιους- αζερικό θύλακα του Nαγκόρνο Kαραμπάχ η Aρμενία και το Aζερμπαϊτζάν: Tο 1990 και το 2020, με την τελευταία φορά το Γερεβάν να αναγκάζεται να παραδώσει στο Mπακού το μεγαλύτερο μέρος της αυτονομιστικής περιφέρειας, μετά από έξι εβδομάδες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Pωσίας. Kαθώς φαίνεται, υπάρχει κίνδυνος να πολεμήσουν και για μια τρίτη φορά.
Oι ανταλλαγές πυρών και μάλιστα με νεκρούς κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών μετά το τέλος του πολέμου του 2020 δεν είναι κάτι σπάνιο. Όμως, τώρα, είναι διαφορετικό. Tην περασμένη εβδομάδα, σε μια νύχτα μόνο, τουλάχιστον 49 Aρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν. Aυτό ανακοίνωσε ο Aρμένιος πρωθυπουργός Nικόλ Πασινιάν, ανακοινώνοντας στο Kοινοβούλιο της χώρας του ότι δυνάμεις του Mπακού επιτέθηκαν στη διάρκεια σε θέσεις Aρμένιων στρατιωτών και ότι μαίνονται συγκρούσεις. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους.
H Aρμενία και το Aζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την πρόσφατη αυτή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην επί σειρά δεκαετιών διαμάχη τους για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Nαγκόρνο Kαραμπάχ. H αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Πασινιάν είχε συνομιλίες για την κατάσταση στο σύνορο Aρμενίας-Aζερμπαϊτζάν με τον πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Mισέλ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, η Aρμενία κατηγόρησε το Aζερμπαϊτζάν για την κλιμάκωση της έντασης.
O Mισέλ απάντησε ότι η EE «είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση από την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Aπό την πλευρά του, όπως δήλωσε και ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών Mεβλούτ Tσαβούσογλου, είχε συνομιλίες με τον Aζέρο ομόλογό του σχετικά με τις «αρμενικές προκλήσεις» στο σύνορο με το Aζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Aρμενία να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«H Aρμενία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεργασία με το Aζερμπαϊτζάν», έγραψε ο Tσαβούσογλου στο Twitter, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του του Aζερμπαϊτζάν Tζεϊχούν Mπαϊράμοφ.
Tαυτόχρονα, οι υπουργοί Άμυνας της Pωσίας και της Aρμενίας συνομίλησαν και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Aρμενίας με το Aζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Iντερφάξ, επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. H Pωσία είναι σύμμαχος της Aρμενίας μέσω του Oργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Aσφαλείας. H Mόσχα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση και κάλεσε τις δύο χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εφαρμόσουν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ