130.000 επισκέπτες έχουν διασχίσει το Φαράγγι μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά και εκτιμάται ότι έως το τέλος της περιόδου θα φτάσουν τους 160.000 δημιουργώντας ρεκόρ για την τελευταία δεκαπενταετία, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τη συμμετοχή του στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την ιστορία του Εθνικού Δρυμού, που διοργανώνεται στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού Χανίων από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Το Φαράγγι της Σαμαριάς Χανίων έκλεισε φέτος εξήντα χρόνια από την ανακήρυξη ως Εθνικού Δρυμού και 30 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», στις οποίες έχει ενταχθεί η περιοχή.Για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δρυμού απασχολούνται 35 εργαζόμενοι, οι 7 προέρχονται από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι 28 είναι εξωτερικοί συνεργάτες.
Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει μπει μπροστά σχεδιασμός για την πλήρη αναστήλωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Σαμαριάς, εντός του Φαραγγιού, Λειτουργία πωλητηρίου για τη διάθεση προϊόντων σχετιζόμενων με τον Εθνικό Δρυμό.
Επίσης σχεδιάζεται κατασκευή, αξιοποίηση και προβολή στους επισκέπτες, ενός πρότυπου «γηροκομείου ιπποειδών», για τα ζώα εργασίας που πρόκειται σταδιακά να αποσυρθούν -λόγω ηλικίας- από την ενεργό δράση με μέριμνα και φροντίδα, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία και στην προστασία των επισκεπτών.
Ειδική προστασία σχεδιάζεται και για τον Φουρόγατο. Κατ’ αρχάς θα ταυτοποιηθούν γενετικά τα άτομα του είδους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας του πληθυσμού, με στόχο να καθιερωθεί ο Φουρόγατος ως ένα εμβληματικό είδος της Κρήτης δίπλα στον μοναδικό αίγαγρο.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε σχετικά: «Αυτό που κατάφεραν οι Κρητικοί, αυτό που έχουμε καταφέρει οι Έλληνες, διατηρώντας το Φαράγγι ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου αποτελεί τον οδηγό μας για το πώς πρέπει να θωρακίζουμε το φυσικό περιβάλλον. Προστατεύοντας τον μοναδικό κρητικό αίγαγρο και την πλούσια βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού. Αυτό τιμούμε, φέτος, με την έκθεση φωτογραφίας και τη βράβευση των ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην προστασία του μοναδικού βιότοπου. Σε συνεργασία τον δραστήριο ΟΦΥΠΕΚΑ και τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης, θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε».