Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς (Λάρι) Σάμερς σχολίασε με καυστικό τρόπο τις οικονομικές πολιτικές που υιοθετεί η νεα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, λέγοντας ότι δημιουργούν τις συνθήκες για να βυθιστεί η λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου ακόμη και κάτω από το ένα δολάριο.
“Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριφέρεται λίγο σαν μια αναδυόμενη αγορά που μετατρέπεται σε μια βυθιζόμενη αγορά”, δήλωσε ο Σάμερς στην εκπομπή “Wall Street Week” του Bloomberg Television.
“Μεταξύ του Brexit, του πόσο πίσω έμεινε η Τράπεζα της Αγγλίας και τώρα αυτών των δημοσιονομικών πολιτικών, νομίζω ότι η Βρετανία θα μείνει στην ιστορία ως η χώρα που ακολούθησε τη χειρότερη μακροοικονομική πολιτική από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα εδώ και πολύ καιρό”.
“Δεν θα με εξέπληττε αν η λίρα έφτανε τελικά κάτω από το ένα δολάριο, αν διατηρηθεί η τρέχουσα πορεία”, δήλωσε ο Σάμερς.
Η κυβέρνηση Τρας έχει καταρτίσει το πιο ριζοσπαστικό πακέτο φορολογικών περικοπών για το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1972, μειώνοντας τις εισφορές τόσο στις αμοιβές των εργαζομένων όσο και στις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το μακροπρόθεσμο δυναμικό της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι το πακέτο είναι δυσβάσταχτο και θα προκαλέσει νομισματική κρίση λόγω των ανησυχιών για την αύξηση του χρέους.
Η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά, και πλέον χάνει σχεδόν 2,54%, διολισθαίνοντας κάτω και από το επίπεδο του 1,10 στο 1,0973 έναντι του δολαρίου.
Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε επίσης τους κινδύνους από την άνοδο του δολαρίου, η οποία αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις για τις χώρες σε όλο τον κόσμο και αυξάνει την πίεση στους δανειολήπτες που έχουν εκδώσει χρέος στο αμερικανικό νόμισμα. Ανέφερε επίσης ότι η ανατίμηση του δολαρίου -που τροφοδοτείται από τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια πιο επιθετική πορεία αύξησης των επιτοκίων- μπορεί να συνεχιστεί.
“Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό”, δήλωσε ο Σάμερς. “Οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα πολύ ισχυρό δολάριο ΗΠΑ” και αυτό θα περιπλέξει τη μακροοικονομική διαχείριση σε ορισμένες οικονομίες, είπε.
Η προσφυγή της Ιαπωνίας σε παρεμβάσεις για να στηρίξει το γεν, το οποίο οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ έναντι του δολαρίου,- δεν είναι η σωστή προσέγγιση, σύμφωνα με τον Σάμερς.
“Όταν παρεμβαίνεις ενάντια στην τάση, όταν παρεμβαίνεις ενάντια στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που σίγουρα συμβαίνει στην Ιαπωνία, η παρέμβασή σου είναι τόσο πιθανό να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κερδοσκόπους όσο και να είναι πραγματικά αποτελεσματική στην αλλαγή της πορείας των νομισμάτων”, είπε.
Όσον αφορά τη Fed, ο Σάμερς επανέλαβε την Τετάρτη την υποστήριξή του για τη γερακίσια στροφή της και σημείωσε ότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έχει γίνει “όλο και πιο σαφής” αναγνωρίζοντας ότι το απαραίτητο φάρμακο που απαιτείται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού περιλαμβάνει μια ύφεση.