NIKHTEΣ KAI HTTHMENOI ΣTH «MAXH» THΣ AΓOPAΣ MEΣA ΣTHN KPIΣH
ΠΩΣ H KPIΣH, H AKPIBEIA KAI H ANAΣΦAΛEIA TΩN KATANAΛΩTΩN EΠHPEAZOYN TO «XAPTH» TΩN ΠΩΛHΣEΩN TΩN ΠAPOXΩN. H AYΞHΣH TΩN ΛHΞIΠPOΘEΣMΩN OΦEIΛΩN KAI O ENEPΓEIAKOΣ «TEIPEΣIAΣ»
H ΔEH, αλλά και η Protergia του ομίλου Mytilineos είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των ραγδαίων ανακατατάξεων που «φέρνουν» στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η ενεργειακή κρίση, η έκρηξη των τιμών, συνακόλουθα το αίσθημα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔEH, στην οποία φαίνεται να αναζητούν «καταφύγιο» χιλιάδες καταναλωτές λόγω της κρίσης που βιώνουν.
Mόνο τον Aύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την ανακοίνωση από πλευράς παρόχων των τιμών του επόμενου μήνα, επέστρεψαν στη ΔEH περίπου 6.000 καταναλωτές. Mε τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Aύγουστο το μερίδιο της ΔEH ανήλθε σε 64,41%, έναντι 63,94% τον Iούλιο.
Tην ίδια ώρα, η απόκτηση της Watt+Volt από τη Mytilineos, εδραιώνει την Protergia στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 9,4%, καθώς οι δύο εταιρίες διαθέτουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 550.000 πελατών, σχεδόν 100 καταστήματα και 516 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την Eπικράτεια. Στην τρίτη θέση η Elpedison με μερίδιο αγοράς 6,49% και ακολουθούν οι Ήρων (6,11%), nrg (4,7%), Φυσικό Aέριο Eλληνική Eταιρία Eνέργειας (2,2%), Volterra (1,99%), ZeniΘ (1,77%), Volton (1,35%), KEN (0,77%), EΛTA (0,27%) και EΛIN (0,24%).
Παράλληλα, καταγράφεται και σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ένα 30% περίπου των καταναλωτών παρουσιάζει έστω και μία ημέρα καθυστέρησης, ενώ οι εταιρίες εντείνουν τις προσπάθειες με ενίσχυση των τμημάτων collection, των νομικών υπηρεσιών τους κ.λπ.
Σε αυτές τις εξαιρετικά προβληματικές συνθήκες, οι εταιρίες έθεσαν το αίτημα για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, οι οποίες με το ισχύον σύστημα εισπράττονται τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα, καθώς αλλιώς, απειλούνται με οικονομική ασφυξία. Kαι ως εκ τούτου ζήτησαν και την εφαρμογή ενός συστήματος ανάλογου του «Tειρεσία» για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο. Ώστε να μπει φραγμός στις μετακινήσεις των κακοπληρωτών πελατών. Kάτι που η κυβέρνηση αποδέχεται.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ