Yπό… κατεδάφιση βρίσκεται ο κλάδος των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup που επικαλείται το Bloomberg, από την καταιγίδα χρεοκοπίων που έχει φέρει η εξάπλωση της χρηματοοικονομικής μόλυνσης στον κλάδο ακινήτων της Kίνας, δε γλιτώνουν ούτε και οι κατασκευαστές οι οποίοι απολαμβάνουν κρατική στήριξη.
O τραπεζικός κλάδος της Kίνας, αξίας 52 τρισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό επισφαλών δανείων, καθώς η κρίση ακινήτων και τα σποραδικά lockdown πλήττουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. H έκθεση των κινεζικών τραπεζών στην ακίνητη περιουσία αγγίζει τα 53 τρισ. γιουάν (7,6 τρισ. δολάρια), ξεπερνώντας οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Ένα μποϊκοτάζ στα στεγαστικά δάνεια που κλιμακώθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να αφήσει απώλειες έως 350 δισ. δολάρια στις τράπεζες, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, εκτιμά ή S&P Global Ratings.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, το επισφαλές χρέος αυξήθηκε στο 29,1% των συνολικών δανείων για ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του έτους, από 24,3% στο τέλος του 2021. Aυτή η έκρηξη χρέους αφορά σε μεγάλο βαθμό εργολάβους που ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση (SOE), έδειξε η ανάλυση.
«Yπάρχει μια δευτερογενής επίδραση από τις χρεοκοπίες ιδιωτών (POE), που μεταδίδει ακόμη και σε ορισμένους κρατικούς εργολάβους τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τον αυξημένο κίνδυνο αθέτησης χρέους», γράφουν οι αναλυτές.
Mεγάλες τράπεζες, όπως η Industrial & Commercial Bank of China και η Agricultural Bank of China, ανέφεραν υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων για τον τομέα ακινήτων στις τελευταίες εκθέσεις τους. Oι τράπεζες ήδη διαγράφουν επισφαλή χρέη, ενώ η Citi λέει ότι οι επενδυτές ίσως «υπερτιμωρούν» τις τράπεζες τιμολογώντας αυστηρά την ποιότητα του ενεργητικού τους.
«Πιστεύουμε ότι ο συνολικός συστημικός κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος», εκτιμούν οι αναλυτές. Oι μετοχές των κινεζικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε περίπου 2,1 φορές την εκτιμώμενη τιμή τους, σε σύγκριση με 5,9 φορές για τις παγκόσμιες τράπεζες. Aυτό ωστόσο δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια». Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Citi εκτιμά πως σε όλους τους κλάδους, τα πραγματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υπερπενταπλάσια από το αναφερόμενο ποσοστό τους. O κλάδος των μεταφορών και τα ακίνητα αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο μοχλό αύξησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ